Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Fullt hus da søppel ble til selskapsmat

Kasting av mat var temaet da Framtiden i våre henders lokallag på Ås, sammen med andre ungdomsorganisasjoner, serverte en fantastisk buffet laget av mat som ellers ville blitt kastet.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Kasting av mat var temaet da Framtiden i våre henders lokallag på Ås, sammen med andre ungdomsorganisasjoner, serverte en fantastisk buffet laget av mat som ellers ville blitt kastet.
 
Matkasting 500Aas 2012 1
Her er noen av alle delikatessene som ble laget. (Foto: Liv Thoring
)


Sammen vil ungdomsorganisasjonene Spire, Natur og Ungdom, Internasjonal studentforening, SAIH og Framtiden i våre henders lokallag på Ås ved en serie tilsvarende matkastings-arrangementer utover våren
sette søkelys på klimaproblemene knyttet til mat som kastes, og det meningsløse ved at en tredjedel av all maten i verden havner på dynga. Dette skjer samtidig som en milliard lider av sult og underernærning.

Mindre enn en tredjedel av maten som kastes i Europa og USA hadde vært nok til å gi dem fullverdig kost. Alle måltidene vil starte med faglige innledninger om denne problematikken.

Matkast BenedicteBrun Aas2012– Vi ønsker å få en slutt på den forferdelige sløsingen med naturressurser ved å sette fokus på matkasting, sier initiativtakerne Ingjerd Langeland Nakken fra Spire og Benedicte Brun i Framtiden i våre hender Ås. (Foto: Liv Thoring)

Hvordan har dere fått tak i all maten?
– Maten vi serverer er samlet inn i samarbeid med lokale dagligvareforretninger, og den er helt trygg å spise, forsikrer Benedicte Brun. – Men på grunn av strenge regler for datomerking, forbrukerkrav, dårlig organisering og litt sløvhet, ville den ellers havnet i søpla, sier hun.

– Vi avtalte med de positivt innstilte matvarebutikkene i Ås og i Drøbak om å hente maten, og fikk plukke det vi ville fra bakrommet der de oppbevarte det som skulle kastes. Bortsett fra det som må sendes i retur til produsentene på grunn av varefeil, kunne vi ta så mye vi ville. Det tok ikke lang tid før bilen var full. På arrangementsdagen var vi ca. ti personer som jobbet i tre timer med å kokkelere kreative retter, sier Benedicte entusiastisk.

Matkast Velkommen500 Aas2012Gjestene ble ønsket velkommen med et hyggelig innslag av "Kjøkkenorkesteret". (Foto: Liv Thoring)

Matkast Aas Innl2 LivT 2012Siden fulgte en faglig innledning om klimautfordringene og omfanget av matkastingen sett i et nasjonalt og globalt perspektiv ved Liv Thoring fra Framtiden i våre henders hovedkontor i Oslo. (Foto: Frode Emil Fagerjord)

Halvparten av all maten vi kaster her i landet er fullt spiselig. Og maten som kastes i Norge kan brødfø 5 millioner mennesker.

De mellom 25 og 39 år kaster dobbelt så mye som de over 60.

Matkast Aas Fullthus
Om lag 100 møtte opp i kantina til jordfag ved Universitetet på Ås. (Foto: Liv Thoring)


– Vi ønsker med disse måltidene å vise hvor mye mat som faktisk blir kastet, og at mye av denne maten er fullt spiselig. Både butikkene, landbruket, restauranter, fabrikker og vi privatpersoner har en kjempejobb å gjøre for å redusere all matkastingen, sier Benedicte Brun.
Matkasting 250 2012Folk koste seg med den gode maten, og flere uttrykte ønske om å gjøre en arbeidsinnsats i forbindelse med de neste arrangementene. FIVHs lokallag fikk hele 20 nye aktive. (Foto: Liv Thoring)

– Planen er at vi skal arrangere slike måltider et par ganger i måneden. Det er åpent for alle, og det er en fin måte å samles på. Spesielt er vi glade for å kunne samarbeide med noen av de mange internasjonale utvekslingsstudentene som er på Ås. Dette er jo et fenomen som ikke bare angår Norge, og for å få en mer rettferdig verden bør en samarbeide internasjonalt. Siden vi også vil ha faglige innledninger på disse arrangementene, håper vi å kunne inspirere og bidra til at folk har et mer bevisst forhold til mat og konsum, avslutter Benedicte Brun i Framtiden i våre henders lokallag i Ås.


Her er praktiske tips om hvordan du kan reduserer matkastingen


MatkastAss mat

Matkast500Aas mat2012De bortimot 30 forskjellige rettene smakte fantastisk. All honnør til de flinke gourmetkokkene! (Foto: Liv Thoring)


Artikkelen har stått på trykk i Bonde og Småbrukar nr. 2 - 2012

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!