Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

500 leker hver

Ifølge Grønn Hverdag har norske barn i gjennomsnitt 500 leker hver.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Ifølge Grønn Hverdag har norske barn i gjennomsnitt 500 leker hver.

leker foto flickr marco nedermeijerHaugen med leker vokser. Grønn Hverdag melder at norske barn har i gjennomsnitt 500 leker hver. Mang en forelder og pedagog er skeptisk til utviklingen. (Foto: Flickr/Marco Nedermeijer)

En rapport Fremtiden i våre hender har utarbeidet viser at det ble importert 9553 tonn leker til Norge i 2000. I 2010 hadde tallet økt til 13018 tonn, og siden 1990 er importen doblet.  Miljøorganisasjonen Grønn Hverdag har regnet ut at norske barn har 500 leker hver. Det er i overkant mange, mener pedagog Eva Stai Brønstad ved Dronning Mauds Minne som påpeker at barn kan finne mer glede av å leke med bobleplasten og gavepapiret leketøyet er pakket inn i enn selve leken.

– De kan sitte midt i en haug leker og heller være opptatte av innpakningen. For barn kan det være en større opplevelse å fantasere om at en pinne er et sverd, eller at stein er penger, sier Stai Brønstad.

Framtiden i v¨åre hender er en miljorganisasjon som er kritisk til overforbruk i rike land som Norge. Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, mener barn naturligvis skal få lov til å leke, men han stiller spørsmål ved om de nødvendigvis trenger så mange leker.

– Slik forbruksmønsteret vårt er i dag, må det private forbruket kraftig ned. Framtiden i våre hender ser at det ikke er lett å få med folk på en slik snuoperasjon, men det er jo noen steder det er lettere å kutte enn andre. Her er leketøy en enkel post, mener Arild Hermstad.

Tanja Caldecourt, mor til datteren Ada på 6 år, er enig med Hermstad. Hun er ikke interessert i å ha huset fullt av unyttige ting.

– Det lages enorme mengder med petroleumsbasert søppel, sier moren Tanja Caldecourt og forteller om at det aller meste er av elendig kvalitet.

– Når man vet at man burde forbruke varer som lett kan tilbakeføres til jorden og være til nytte i livssyklusen, så sier det seg selv at denne bransjen er full av verstinger. Det meste skulle selvsagt aldri blitt laget. Det blir laget som søppel, og har ingen reell funksjon.  Som foreldre, er det vårt ansvar å ta vare på jorden og jordens ressurser på en verdig måte. Det gjelder også våre barn, mener hun.

Eva Stai Brønstad mener markedet utnytter sin appell til barn.

– Leker appellerer sterkt til barn, noe markedet utnytter maksimalt. De aller fleste er vant til å få store mengder leketøy, og forventer å få enda mer til jul og på bursdagen sin. Man kan ikke fordømme dem for at de vil ha flere leker, og det skal noe til for foreldre å stå imot ønskene deres, sier Eva Stai Brønstad. Hun mener at barn blir frarøvet gleden av bare å være barn når de hele tiden blir pådyttet nye leker.

Tanja Caldecourt er opptatt av å gi datteren sin flere opplevelser enn leker.

– En ting er at fantasien, oppfinnsomheten og løsningsevnen minker, fordi alt har en ferdig form, ”funksjon” og det at ingenting skal repareres. En annen ting er opplevelsen av verdi. Det å få i overflod har ikke verdi i seg selv. Jeg er ikke fanatisk, men jeg tror på kvalitet og gode opplevelser. Datteren min får flere opplevelser enn ting. Konserter, festivaler, teater og turer for eksempel. Og hun har ikke klaget så langt, sier en engasjert mor.

tanjaogadaTanja Caldecourt er opptatt av å gi opplevelser til datteren fremfor leker.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!