Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Apple letter på sløret

Nå er det mulig å finne ut hvor Iphonen din har blitt laget.  For første gang i historien har IT-giganten Apple offentliggjort en liste over fabrikkene som produserer for dem.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Nå er det mulig å finne ut hvor Iphonen din har blitt laget.  For første gang i historien har IT-giganten Apple offentliggjort en liste over fabrikkene som produserer for dem.


Apple_fotoApple gir etter for kritikken om hemmelighold og gir innsyn i hvilke fabrikker som produserer for dem Foto:Flickr.
IT-giganten Apple har tidligere fått kritikk fra flere kanter for å ikke ha kontroll over arbeidsforholdene hos sine leverandører. I august i fjor kom rapporten ”The other side of apple II” som avdekket ”alvorlig miljøskade” på grunn av utslipp fra fabrikkene som lager produkter for Apple. Noen måneder senere kom rapporten ”iSlave Behind the iPhone”.  Her dokumenterte organisasjonen SACOM tvungen overtid, eksponering for kjemikalier og overgrep fra arbeidslederne ved Foxconn sine fabrikker. Foxconn produserer komponenter til en rekke store elektronikkselskaper og er Apples største underleverandør.

Gir etter for kritikken

Apple har nå gitt etter for kritikken og publiserte i forrige uke en 27 sider lang rapport som beskriver arbeidsforholdene i selskapets leverandørkjede. Rapporten bygger på 229 inspeksjoner ved fabrikkene som produserer komponenter eller ferdige produkter for Apple. ”Mer enn 100 av kontrollbesøkene ble gjort ved fabrikker som vi ikke hadde revidert tidligere”, skriver Apple.

Rapporten offentliggjør også en liste over 156 av Apples leverandører, noe som har overrasket mange. Apple har tidligere nektet å gi innsyn i sin leverandørkjede. Da Framtiden i våre hender gjorde undersøkelser til rapporten «Med døren på gløtt? Om merkevareselskapenes manglende åpenhet» i 2011 uttalte Apple at de ikke ville gå i detalj om hvorfor de ikke offentliggjorde sin leverandørliste eller kommentere hvorvidt de vurderte åpne leverandørlister i fremtiden.

Offentliggjøringen er derfor en uventet helomvendig og en svært positiv uvikling som gjør det mulig for uavhengige aktører å inspisere forholdene ved fabrikkene som produserer Iphonene, Ipadene og Mac’ene våre.

Listen ligger på nett og kan leses her

Flere brudd - også barnearbeid

Apples rapport avdekker flere overtramp hos en rekke produsenter. Nesten en tredel av leverandørene skal ha brutt med IT-selskapets lønnsstandarder. Over hundre fabrikker hadde manglende overtidsbetaling, og mer enn seksti fabrikker brukte tilbakeholdelse av lønn for å straffe arbeidere.

Apple skal også ha avdekket over hundre tilfeller av farlige kjemikalier som ble behandlet på feil måte og seks tilfeller av barnearbeid.

Selskapet skriver at de har stilt krav til leverandørene om at de forbedrer sin rekrutteringspraksis for å unngå liknende overtramp i framtiden. De har også stilt krav om at leverandørene skal gi de unge arbeidstakerne støtte til å komme seg tilbake på skolebenken.

Framtiden i våre hender skrev nylig en rapport om merkevareselskapenes manglende åpenhet. Den kan du lese her

Blir med i Fair Labor Association

Hovedårsaken til at Apple nå åpner opp sin leverandørliste, er at de som første teknologiselskap blir del av Fair Labor Association (FLA). FLA er et initiativ bestående av selskaper, universiteter og uavhengige organisasjoner, som har utarbeidet en egen etikkstandard som medlemmene frivillig kan arbeide for å oppfylle.

Nike var en av FLAs første medlemmer. Sportsgiganten var et av de første internasjonale storkonsernene som ga etter for kritikk om hemmelighold og innfridde kravet om innsyn i sine fabrikker i 2005. Apple følger nå etter og åpner opp for at FLAs uavhengige revisjonsgruppe skal kunne måle leverandørenes prestasjoner opp mot FLAs etiske retningslinjer, og publisere funnene på sine nettsider.

– De fleste store selskaper har sine "Nike-øyeblikk" på et eller annet punkt når de innser hvor vanskelig det er å opprettholde standarder i et stadig globalt miljø, sa direktør i FLA Auret van Heerden til avisen Bloomberg.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!