Kvinner og menn ser ulikt på økomat



Undersøkelsen er foretatt av danske FDB Analyse blant 2045 representativt utvalgte dansker.
Helseaspektet er mest aktuelt ved kjøp av økologiske grønnsaker og frukt, fordi de er fri for rester av kjemiske plantevernmidler. Flere nevner også fraværet av medisinrester i melk og smør og færre tilsetningsstoffer i brød. Egg, melk og kjøtt kjøper de fleste av hensyn til dyrevelferd.
I følge undersøkelsen har utdannelsesnivå størst betydning for valg av økologisk mat. På annen plass kommer økonomi, der forbruket stiger med inntekten, og på tredje plass – er hensynet til barn i husstanden. For barnefamilier er det spesielt sunn mat som motiverer til kjøp av økomat.
Nesten 50 prosent av de spurte kvinnene sier de kjøper økologisk mat av hensyn til dyrevelferd, mens like over 30 prosent av mennene svarer at dyrevelferd er det viktigste kriteriet for dem.
Det er ikke foretatt noen tilsvarende undersøkelse blant norske forbrukere.

Folk med høy utdannelse kjøper mest økologisk mat. (Kilde: FDB Analyse)
I gjennomsnitt er det 30 prosent flere ville planter, insekter, fugler og andre dyr på jordene ved organisk drevet jordbruk, uten bruk av sprøytemidler og kunstgjødsel, i følge Helle Bossen, markedskonsulent i Økologisk Landsforening i Danmark.

Les Framtiden i våre henders rapport Norge på økomatbunnen
Les også om Mattilsynet som vil ha en vurdering av økologisk mat og produksjon, men at de som skal gjøre jobben - langt på vei har forhåndskonkludert.
Se våre temasider om mat

Bli med på tidenes klimadugnad!
Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.
Bli med!Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!