Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

«Olje-Ola» og Statoil årets etikkverstinger

– Det er ikke aktuelt for meg å avlyse norsk verdiskapning i solidaritet med resten av verden, sa oljeminister Ola Borten Moe. Framtiden i våre hender har kåret «Olje-Ola» til årets etikkversting – sammen med Statoil.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
– Det er ikke aktuelt for meg å avlyse norsk verdiskapning i solidaritet med resten av verden, sa oljeminister Ola Borten Moe. Framtiden i våre hender har kåret «Olje-Ola» til årets etikkversting – sammen med Statoil.

Borten-Moe-Stoltenberg500pxOljeminister Ola Borten Moe har virkelig bemerket seg siden Jens Stoltenberg utnevnte han til minister mars 2011. Men i negativ forstand, mener Framtiden i våre hender. (Foto: Statsministerens kontor)
Helt siden 2003 har Framtiden i våre hender ved slutten av hvert år kåret årets etikkversting. Kåringen gjøres på bakgrunn av hendelser i året som gikk, og er basert på avsløringer og rapporter fra Framtiden i våre henders etikk- og næringslivsavdeling, øvrig rapport- og kampanjevirksomhet, samt diverse andre kilder.

For 2011 er det Statoil og oljeminister Ola Borten Moe, som stikker av med seieren. Det norske mineralselskapet Intex Resources er nummer to, på grunn av sin omstridte virksomhet og hunger etter verdifull nikkel på øya Mindoro i Filippinene. Videre følger Hennes & Mauritz og Kapphal på tredjeplass, Finansdepartementet på fjerdeplass og Mills på femteplass.

Utdrag fra begrunnelsene følger under. Hele begrunnelsen kan du lese her.

1) Oljeminister Ola Borten Moe og Statoil

«Det er ikke aktuelt for meg å avlyse norsk verdiskapning i solidaritet med resten av verden. Det er et godt sitat». Med uttaleser som dette har Ola Borten Moe tydeliggjort sitt standpunkt om at norsk petroleum skal pumpes opp – uansett hvilke miljøkonsekvenser det fører med seg. Borten Moe sier han ikke vil ta hensyn til klima når han styrer norsk olje- og gasspolitikk, og dermed gratulerer vi Borten Moe med tittelen «Årets etikkversting».

I Ola Borten Moe har Norge fått en oljeminister som er for mest mulig klimagassutslipp, og en minister som er totalt blind for hvilke miljøkonsekvenser utvinning av olje og gass fører med seg.

Borten Moe må imidlertid dele seieren med Statoil, som jo eies av olje- og energidepartementet og Ola Borten Moe. I løpet av 2011 har Statoil bevist at de er villige til å satse på de skitneste energiformene verden har å by på. Og ved hjelp av sin drømmeminister Borten Moe har Statoil gått i bresjen for utvinning av både kanadisk tjæresand og skifergass i USA.

På et besøk i Canada gjorde Ola Borten Moe det klart at han er ikke bare er en varm tilhenger av tjæresand, men også at han er motstander av EUs direktiv for drivstoffkvalitet. For dette direktivet fraråder bruk av drivstoff fra ukonvensjonell olje.

Det må også nevnes at Framtiden i våre hender har klaget Statoil inn til Forbrukerombudet for det vi mener er brudd på Markedsføringsloven i blant annet denne reklamen:2) Intex Resources

Intex Resources er et norsk selskap som Framtiden i våre hender har fulgt i 12 år. Selskapet ønsker å utvinne svært verdifull nikkel på øya Mindoro i Filippinene - til sterke protester fra lokalbefolkningen. Lokalbefolkningen har tidligere sultestreiket mot det norske selskapet, og de hevder å ha blitt lurt til å selge landet sitt for to kilo ris.

For to år siden klaget Framtiden i våre hender Intex og deres oppførsel på Mindoro inn til OCED for å ha brutt med flere retningslinjer for internasjonale selskaper som opererer i utlandet. Etter to års etterforskning kom OECD sitt norske kontaktpunkt med kraftig kritikk mot Intex, hvor de blant annet ble anklaget for å bryte menneskerettigheter på Mindoro.

Intex har med sin oppførsel på Mindoro vært med å kjempe om en førsteplass på listen, og Framtiden i våre hender vil sammen med våre partnere fortsatt følge nøye med på selskapets aktiviteter.

3) Hennes & Mauritz og KappAhl

H&M og KappAhl havner på verstinglisten 2011 for elendige forhold ved fabrikker i India som syr klær for dem, og for manglende åpenhet om sine leverandører.

Framtiden i våre hender publiserte nylig en undersøkelse som tar for seg arbeidsforholdene ved to indiske fabrikker i Gurgaon, som syr klær for blant annet Hennes & Mauritz og KappAhl. Arbeidsforholdene som kommer frem gjennom intervjuer med 28 arbeidere, står i skarp kontrast til de nordiske kleskjedenes egne etiske retningslinjer, og med indisk lov: Elendig lønn, overtidstvang og ikke mulighet til å fagorganisere seg.

4) Finansdepartementet

Finansdepartementet har fortjent en plass på årets verstingliste for ikke å ha fulgt etikkrådets anbefaling om uttrekk fra det kinesiske oljeselskapet PetroChina. Etikkrådets vurdering er at det er stor fare for grove menneskerettighetsbrudd fra burmesiske myndigheter i forbindelse med byggingen av nye rørledninger fra oljefeltene, og at selskapene som står ansvarlig for byggingen risikerer å medvirke til disse bruddene.

Denne anbefalingen valgte altså Finasdepartementet bort fra, og Oljefondet har fremdeles investeringer i PetroChina. Ikke bra.

5) Mills

Mills havner i år på verstinglisten fordi selskapet er Norges største importør av palmeolje og for selskapets manglende åpenhet. Selskapet kan ikke si hvor palmeoljen kommer fra, men velger å stole på sin svenske importør.

Norsk matvareindustri har skrytt hemningsløst av at palmeoljen som brukes i hundrevis av produkter er produsert bærekraftig. Framtiden i våre hender har imidlertid besøkt Indonesias regnskoger og sett nærmere på den dystre virkeligheten bak matvarene på våre tallerkener. For palmeoljeplantasjene er en av hovedårsakene til avskogingen i Sørøst-Asia. Plantasjene ødelegger i tillegg livsgrunnlaget til både urfolk og orangutangen.

Tidligere«vinnere»:

2010: John. Fredriksens Seadrill for oljeboring utenfor utenfor kysten av Burma på oppdrag fra landets militærjunta.

2009: Oljefondet (Statens Pensjonsfond Utland) ved Norges Bank for et totalt fravær av klimaprofil på investeringsporteføljen.

2008: Staten v/Politiet, Helse Sør-Øst og Forsvaret for manglende etiske retningslinjer ved innkjøp.

2007: StatoilHydro - for sin storsatsing på utvinning av drivstoff fra tjæresand i Canada – den klart mest forurensende måten å drive oljeutvinning på.

2006: Crew Gold (nå: Intex Resources) – for sitt planlagte nikkelutvinningsprosjekt på Mindoro på Filippinene i strid med lokalbefolkningens og sivilsamfunnets vilje.

2005: Norsk Hydro - for å nekte å rydde miner for iranske nomader.

2004: Aracruz - for å ødelegge livsgrunnlaget for lokalbefolkning i Brasil.

2003: NAMMO - for salg av folkerettsstridig ammunisjon.Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!