Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Sverdrup tilgrises

Olje- og energiminister Ola Borten Moe har valgt å omdøpe oljefunnet Aldous/Avaldsnes til «Johan Sverdrup-feltet». Er ikke det en fornærmelse mot mannen som innførte parlamentarismen i Norge?
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Olje- og energiminister Ola Borten Moe har valgt å omdøpe oljefunnet Aldous/Avaldsnes til «Johan Sverdrup-feltet». Er ikke det en fornærmelse mot mannen som innførte parlamentarismen i Norge?Johan_SverdrupJohan Sverdrup.Jubelen sto i taket i oljebransjen da et gigantisk oljefunn ble gjort høsten 2011 i Nordsjøen. Funnet ble kalt Aldous/Avaldsnes. Selv om det nettopp kom meldinger om at funnet kanskje er noe mindre enn antatt, er det et storfunn av de sjeldne. Oljebransjen kommer til å få mer enn nok å gjøre, Statoil har lovet at de vil jobbe for å få opp oljen fort som fy.

Det er et svært dårlig valg at Ola Borten Moe har bestemt seg for å oppkalle feltet etter tidligere statsminister, Venstre-politiker og «den norske parlamentarismens far» Johans Sverdrup. Sverdrup er en viktig person i norsk historie og skaperen av det norske demokratiet. Å få et klimaforurensende oljefelt oppkalt etter seg, er neppe det han hadde ønsket selv.

Det er dessuten svært upassende at oljeminister Ola Borten Moe velger å innføre en ny navnepolitikk på oljefeltene i en tid hvor verden er nødt til å kutte bruken av klimafiendtlig fossil energi.

På 1970-tallet visste vi ikke like mye om klimautfordringene som fulgte med. Likevel var politikerne smarte nok til ikke å oppkalle feltene etter kjente og kjære norske personligheter. I dag vet alle at det som pumpes opp fra oljefeltene er hovedårsaken til klimaendringer. Borten Moe fremstår dermed som en uklok politiker når han velger å oppkalle et oljefelt etter Sverdrup.

Jeg mener at store deler av den gjenværende oljen må bli liggende urørt dersom vi skal klare å unngå mer enn to graders stigning i den globale middeltemperaturen. Verdens energibruk må omstilles svært raskt til fossilfrie og fornybare kilder. Dersom Borten Moe på død og liv ønsker å bruke historiske navn, bør det være for å navngi, vindparker, solcellefabrikker og andre fremtidsrettede virksomheter.

Et klima ute av kontroll betyr enorme utfordringer i form av stigende havnivå, mer ekstremvær, ustabile årstider og usikre, endrede eller minkende jordbruksavlinger. Inntektene fra nye oljefunn på norsk sokkel er derfor mer til skade enn til gavn for framtiden.

Jeg tviler derfor sterkt på at Johan Sverdrup ville ønsket å bli assosiert med et skittent oljefelt som forsterker klimaproblemene.