Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Nike-leverandør etterbetaler én million dollar

Nikes leverandør i Indonesia har gått med på å etterbetale én million dollar i overtidsbetaling til sine ansatte. I elleve måneder har fagforeningen kjempet for arbeiderne som har jobbet 600.000 timer overtid uten lønn.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Nikes leverandør i Indonesia har gått med på å etterbetale én million dollar i overtidsbetaling til sine ansatte. I elleve måneder har fagforeningen kjempet for arbeiderne som har jobbet 600.000 timer overtid uten lønn.


Nike-bilde4500 ansatte ved en Nike-fabrikk i Indonesia har fått én million dollar i kompensasjon for ubetalt overtid. Foto:Flickr

Fagforeningen Serikat Pekerja National (SPN) representerer om lag 4500 arbeidere ved Nikes fabrikk Nikomas i Indonesia. I elleve måneder har de vært i forhandlinger med sportsgiganten og dens leverandørfabrikk for at  arbeiderne skal lønnes for 593 468 timer overtidsarbeid de siste to årene.

Fagforeningen håper at seieren ved Nikomas kan få flere til å følge etter. Leder i SPN, Bambang Wirahyoso, sier i en pressemelding at de er klare for å ta opp kampen også for arbeidstakere ved andre fabrikker som blir pålagt å jobbe overtid uten å få betalt for det. 

Hundretusener av arbeidere jobber med å sy klær under dårlige forhold og for lave lønninger i Indonesia. Timevis med overtidsarbeid uten betaling er ikke uvanlig.

Organisasjonsfrihet

Fagforeningens seier ved Nikomas kom ikke ut av det blå. Helt siden 2003 har Clean Clothes Campaign, i samarbeid med internasjonal fagbevegelse, jobbet for å få internasjonale sportstøymerker til å forbedre forholdene i sine leverandørkjeder.

I juni i 2011 tok kampanjen, som har fått navnet Play Fair, initiativ til en avtale hvor Nike, Adidas og Puma, signerte en organisasjonsfrihetsprotokoll med en rekke fagforeninger innenfor tekstil- skoindustrien i Indonesia. I avtalen garanterer både selskapene og fabrikkeierne at arbeiderne kan danne fagforening og drive kollektive lønnsforhandlinger.

– Seieren for de 4500 arbeiderne ved Nikomas viser at avtaler slik som denne kan bety mye for håndhevelsen av arbeidernes rettigheter, sier fagrådgiver Carin Leffler i Framtiden i våre hender.

 – Denne seieren er historisk og vi håper den blir en sterk inspirasjon for andre fagforeninger, i Indonesia og i andre deler av verden. Dette er en bekreftelse på at det nytter å organisere seg og at endring er mulig, bare man er mange nok.

Men få kleskjeder har kommet like langt som Nike.


Bak kulissene

I desember i 2011 publiserte Framtiden i våre hender rapporten «Bak kulissene. Arbeidernes stemme om arbeidsforholdene ved to fabrikker i Gurgaon, India». Rapporten gir et innblikk i nedslående arbeidsforhold ved to fabrikker i India som syr klær for blant annet Hennes & Mauritz og KappAhl. I rapporten fortalte arbeiderne om elendige lønninger og tvungen overtidsarbeid. Fordi de ikke fikk lov til å organisere seg i fagforeninger, hadde de ingen mulighet til å kollektivt forbedre lønns- og overtidsbetingelser.

– H&M og KappAhl har definitivt noe å lære av Nike i denne saken. De burde, på samme måte som Nike nå har gjort, garantere arbeiderne i sine leverandørkjeder fagforeningsfrihet. Det ville øke troverdigheten til deres etikkarbeid betydelig, sier Leffler.

– Dessuten bør H&M og KappAhl slutte å hemmeligholde sine leverandører og fortelle omverden  hvilke fabrikker de produserer varene sine ved. Det har Nike gjort siden 2005.

Framtiden i våre hender har levelønn i sør som satsingsområde. Les mer om satsingen her.

En viktig seier

– Det her er svært positiv nyhet, sier Stein Kristiansen, rådgiver i Handel og Kontor i Norge. Handel og Kontor er som eneste norske fagforening med i den norske avdelingen av Clean Clothes Campaign (CCC) som ble startet av Framtiden i våre hender i 2007. CCC jobber for bedre arbeidsforhold til tekstilarbeiderne i utviklingsland.

– At arbeiderne ved Nikes fabrikk får en rettmessig kompensasjon for det arbeidet de utfører er utrolig viktig. Samtidig er det en påminnelse om at det er millioner av andre arbeidere i den tredje verden som burde ha hatt de samme vilkårene, sier Kristiansen.


Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!