Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Angola mangler 32 milliarder dollar i oljeinntekter

32 milliarder dollar har forsvunnet fra Angolas statskasse fra 2007 til 2010, ifølge en rapport fra Det internasjonale pengefondet. De manglende pengene knyttes til det statlige oljeselskap Sonangol. Norske Statoil kunngjorde rett før jul at de nå har tatt steget fra partner til operatør i Angola, med Sonangol som partner.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
32 milliarder dollar har forsvunnet fra Angolas statskasse fra 2007 til 2010, ifølge en rapport fra Det internasjonale pengefondet. De manglende pengene knyttes til det statlige oljeselskap Sonangol. Norske Statoil kunngjorde rett før jul at de nå har tatt steget fra partner til operatør i Angola, med Sonangol som partner.

Statoil på Kizomba A utenfor kysten av Angola. Foto: Harald Pettersen / Statoil
Statoil på Kizomba A-feltet i Angola. Foto: Statoil på Kizomba A utenfor kysten av Angola. Foto: Harald Pettersen/Statoil
Det var Human Rights Watch som like før jul ropte varsku om 32 milliarder dollar som mangler fra Angolas statskasse fra årene 2007 til 2010. 7 milliarder er penger betalt fra det statlige oljeselskapet Sonangol til utenlandske konti, men med mangelfull dokumentasjon om hvorfor pengene er utbetalt. De resterende 25 milliarder dollar mangler tilstrekkelig dokumentasjon, og regjeringen forsøker nå å finne ut hvor pengene har kommet fra eller blitt av.

Tallene ble først offentliggjort i en rapport fra Det internasjonale pengefondet (IMF) fra oktober 2011. I rapporten var tallene henvist til en faktaboks, og Human Rights Watch, som følger Angola tett , påpekte det enorme hullet i statsfinansene i en pressemelding 20. desember hvor de krevde gransking av hvor pengene har blitt av og en forsikring om at de kommer befolkningen til gode.

Human Rights Watch har tidligere funnet tilsvarende hull i statsfinansene på fire milliarder dollar for årene 1997 til 2002. Angola er Afrikas nest største produsent av olje, men de store oljeinntektene har i svært liten grad kommet flertallet av innbyggerne til gode.

Samme dag som HRW varslet om mistankene mot det statlige oljeselskapet Sonangol, meldte Norske Statoil at de har nådd sitt mål  om å bli innvilget operatørstatus i Angola, etter mange års investeringer i landets oljeproduksjon.

Statoil har fått tildelt rollen som operatør for blokkene 38 og 39 og deltakelse på blokkene 22, 25 og 40 i Kwanza-bassenget offshore Angola. Sonangol er partner i samtlige av Statoils nye oljeblokker.

– Tildelingen av to operatørskap i Angola er en viktig milepæl for Statoil. Vi mener de angolanske forekomstene tilsvarer presaltområdene i Brasil der det er gjort store funn de siste årene. Tidlig tilgang i dette nye leteområdet gir oss en betydelig mulighet for økt verdiskaping dersom potensialet bekreftes, sa Tim Dodson, konserndirektør for Leting i Statoil i en pressemelding.

Statoil har sin største produksjon utenfor Norge i nettopp Angola, og har i flere år vært partner i flere andre oljeblokker utenfor kysten av Angola. Statoil står for en daglig produksjon på 173.000 fat olje og hadde i 2010 en inntekt på litt under 1,5 milliarder kroner fra Angola.

Angola er kjent både for sin store oljeproduksjon, men også for ikke å ha klart å bruke oljepengene til å skape utvikling for flertallet. Hovedstaden Luanda er en av verdens dyreste, men også preget av stor fattigdom. Landet kommer på 148. plass på Human Development Index , forventet levealder ligger på 50 år og 54 prosent av befolkningen lever for fattigdomsgrensen på 1,25 dollar om dagen .

Det siste året har myndighetene i Angola slått hardt ned på små demonstrasjoner mot president Jose Eduardo dos Santos, som har vært president siden 1979 og er en av Afrikas presidenter som har sittet lengst ved makten.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!