Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Salg, salg, salg!

Eller sale, sale, sale, som det nå heter på norsk.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Eller sale, sale, sale, som det nå heter på norsk.

salg-carinNå er det salg - året rundt. (Foto: Gerard Stolk vers la Chandeleur/Flickr)
carin180Carin Leffler.Knapt var høstsalgsplakatene fjernet fra butikkvinduene før plakatene for førjulssalget dukket opp. Vi shoppet oss atter en gang skulderskakke for å sikre en gaverik julekveld. Like etter våknet vi til romjulssalget.

Si hva man vil om gamle dager, men da sloss folk i hvert fall i køen utenfor butikkene, utålmodig ventende på å sikre seg salgets godbiter. Nå for tida er lange salgskøer mangelvare. Nå er det salg året rundt. Salg der vi blir tilbudt fire gensere mot å betale for to, der det er halv pris på elektronisk utstyr og der varene på 10-kronersmarkedene selger som hakka møkk.

Det trenger ikke være en sammenheng mellom lave priser og dårlige arbeidsforhold for de som lager tingene vi fyller plastposene våre med, men det ser ut å være tilfelle ofte. I en rekke land har makthaverne større omsorg for utenlandske kapitalinteresser enn for innenlandske menneskerettigheter.

Produsentselskapenes hemmelige leverandørlister gjør det nesten umulig for forbrukerne og uavhengige granskere å vite hvor varene vi kjøper kommer fra og hvordan de er produsert.

Jeg tror dette hemmeligholdet står for fall. Regjeringen oppfordrer nå norske selskaper til å fortelle hvilke leverandører de kjøper varene fra. Det er prisverdig, og et klart signal om at myndighetene ønsker et mer åpent næringsliv; mer innsyn i arbeidsforholdene og mulighet til å etterprøve selskapenes etikkarbeid.

Samtidig må myndighetene finne ut av hvilket handlingsrom de har for å pålegge stat, kommune og næringsliv til ikke å kjøpe varer som er produsert på en måte som nekter arbeidere et liv der de mest grunnleggende behov er dekket.

Jeg håper vi i framtida blir villige til å betale mer for varene vi kjøper. Villige til «å kjøpe 2 og betale for 3». Det håper jeg fordi billigsalg hele året er kostbart både for arbeidernes rettigheter – og for miljø og klima.

Dette innlegget, skrevet av fagrådgiver Carin Leffler, har også stått på trykk i Dagsavisen.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!