Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Elise Dingstad, daglig leder ved vintage-butikken Frøken Dianas Salonger, opplever stor interesse for brukte og gamle ting. (Foto: Lillian Andersen)

Nå er det kult med brukt

Bruktbutikkene popper opp rundt om i landet og gjenbruk har blitt moteriktig. Trendforskere og moteredaktører melder at det er kult som aldri før å kjøpe brukt. Kan dette være starten på en ny grønn bølge?

Elise Dingstad, daglig leder ved vintage-butikken Frøken Dianas Salonger, opplever stor interesse for brukte og gamle ting. (Foto: Lillian Andersen)
Elise Dingstad, daglig leder ved vintage-butikken Frøken Dianas Salonger, opplever stor interesse for brukte og gamle ting. (Foto: Lillian Andersen)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Bruktbutikkene popper opp rundt om i landet og gjenbruk har blitt moteriktig. Trendforskere og moteredaktører melder at det er kult som aldri før å kjøpe brukt. Kan dette være starten på en ny grønn bølge?

I 2011 importerte vi 81.800 tonn klær til Norge. Det var ny rekord – og dobbelt så mye som i 1990. Nå mener trendforsker Lisbeth Larsen å kunne se en endring. 

– Vi er på vei inn i en tid hvor vi tar vare på ting i stedet for å forsømme. Fornuft og trygghet spiller en stor rolle. Det vi kjøper skal være fornuftig, sier Larsen. Hun har sett at det har blitt stadig mer populært å ta vare på gamle ting og kjøpe brukt i det siste. 

 

Vi ser at folk er mer villig til å kjøpe maling og pusse opp gamle møbler. Møbler fra besteforeldre har blitt populært, og hvorfor skal vi ha fire like stoler når vi kan ha fire ulike stoler med historie?

Lisbeth Larsen trendforsker
– Hva skal denne generasjonen arve, lurer trendforskeren på. Over flere år har hun lagt merke til og reagert på nordmenns bruk-og-kast-mentalitet.

– Før i tiden sparte vi på ting. Vi tok vare på bilder i album, vi hadde minnebøker, tok vare på gammelt sølvbestikk og så videre. Ting gikk i arv i generasjoner. Nå har vi vært inne i et bruk-og-kast-samfunn uten like, sier Larsen.

 

Trendforskeren tror den såkalte second hand-bølgen går på den individuelle trenden. 

– Vi begynner å bli lei av å gå i flokk. Vi ønsker en individualitet. Du må ikke ha seks like tallerkener for å be seks personer på middag. Det å ha én fra loppemarked, én fra tante og én fra innflyttingsgave kan være like stilig. Hva er så kult med å være som alle andre, spør Larsen.

– Spesielt dagens unge, som har vokst opp med foreldre med en minimalistisk stil med hvite vegger, kommer til å ha et behov for individuell stil, tror trendforskeren.

Økt pågang hos Fretex

Det er ikke bare «vanlige folk» som er opptatt av gjenbruk. De siste årene har second hand blitt mer og mer populært i rampelyset, og fenomenet vintage, som er et begrep for ting som er mer enn 20 år gammelt, er hipt som aldri før. I år har eksempelvis kjendiser som artisten Samsaya, modell Triana Iglesias og programleder Synnøve Skarbø kastet klærne for å støtte bruktkjeden Fretex .

– Trenden er at folk er blitt flinkere til både å handle brukt og levere inn klær og ting til Fretex. Nå har så og si alle har et forhold til Fretex, forteller Bent Udnesseter, butikkjedesjef i Fretex.

Med tanke på miljøet

Framtiden i våre hender har flere ganger fortalt hvilke miljøkonsekvenser vårt overforbruk har . Ifølge Worldwatch Institute trenger vi tre og en halv jordklode om alle skulle hatt et forbruk som oss nordmenn. I 2010 var importen av klær den høyeste som er registrert, og 119 prosent høyere enn i 1990. Regnet per innbygger har veksten på de 20 åra vært på 90 prosent ifølge SSB.

– Når en kilo tøy går igjennom vårt system sparer man miljøet for 4,1 kilo CO2 . Hos oss går for eksempel 76 prosent til gjenbruk. 18,4 prosent går til materialgjenvinning hvor vi gjør om klær som ikke ser fine ut til fibre som kan brukes om igjen til andre klær, sier Rosa Fried ved foreningen UFF-butikkene i Norge.

Ingeborg_Heldal_ifrt_secondhandIngeborg viser stolt fram det vintageplagget hun har brukt mest; paljettblusen. Når Ingeborg entrer en bruktbutikk, pleier hun å orientere seg ut i fra paljettstativet.(Foto: Lillian Andersen)

 

Bruktbutikk ble årets motebutikk

Tidligere i høst ble vintage-butikken Frøken Dianas Salonger kåret til Oslos beste motebutikk under Oslo Fashion Awards .

– Vi hadde ikke trodd at en så kommersiell pris skulle gå til oss. Veldig mange av konkurrentene var jo butikker som har lokaler hos Steen og Strøm, og på Paleet i Karl Johan. De er en helt annen kategori enn oss, og de har masse kjente merker. Det var veldig overraskende og gøy at de turte å satse på en liten vintage butikk på Grünerløkka , forteller Elise Dingstad. – Det viser at man ikke trenger å være millionær for å være moteriktig, smiler Dingstad.

Unikt og viktig

Trendforskeren Lisbeth Larsen, som også jobber som fargesjef i Jotun , påpeker at det ikke bare er i klesveien vintage-bølgen er stor. 

– Vi ser at folk er mer villig til å kjøpe maling og pusse opp gamle møbler. Møbler fra besteforeldre har blitt populært, og hvorfor skal vi ha fire like stoler når vi kan ha fire ulike stoler med historie? Jeg tror det er en trend som er kommet for å bli. Vi er i en tid hvor det vi kjøper skal være fornuftig, og det å kjøpe brukt er rett og slett fornuftig bruk av ressurser, sier Larsen engasjert.

Butikkjedesjefen i Fretex, Bent Udnesseter, påpeker viktigheten ved å kjøpe brukt.

– Å kjøpe brukt er ikke bare bra for miljøet og lommeboka, men samtidig god forvaltning av viktige verdier i samfunnet.

Redaktør i motebladet Cosmopolitan, Ingeborg Heldal, gir noen gode råd til deg som skal ut og handle brukt.

– Først; orienter deg om hva som finnes på nett. Der er det utrolig mye bra brukt å få tak i. Bli en god nett-shopper. Det er et godt og økonomisk tips. Et annet er å gjøre seg kjent med de brukt- og vintagebutikkene som er i nærheten av der du bor. Bli fast kunde og vær innom! Bli kjent med betjeningen, så kanskje de vil tipse deg når de får nye ting. Og til slutt; ta deg god tid. Du kan jo ikke bytte ut second hand til en annen størrelse. Alt er unikt!

Framtiden i våre hender har vært ute og snakket med folk som kjøper seceond hand. Her kan du lese hvorfor de gjør det:

01

Line (27)
– Jeg liker å kjøpe alt brukt egentlig! Alt unntatt truser. Jakker og smykker er gøy å kjøpe brukt for eksempel. Mitt beste tips er å ikke se på prisen. Finn heller noe du vil ha og vurder etter du har gjort det. Det er fort gjort å gå bort til billig-kassa og kjøpe ting man ikke trenger..

02

Richard (27)

– Det beste med å kjøpe brukt er å finne noe som er annerledes. Å finne en annerledes måte å uttrykke seg selv på. Det handler om å gå med klær man ikke ser overalt og å resirkulere.


03Eline (20)

– Jeg liker å kjøpe brukte tekstiler, for det er vanligvis veldig dyrt hvis man kjøper nytt. På loppemarked finner man ofte billige gardiner, duker og lignende som man kan sy om til puter, kjoler, vesker og så videre. Mitt beste tips må være å gå på loftet til bestemor! Se hva som finnes der. Og dra på loppemarked, for det er veldig billig.
04Martin (19)

– Jeg liker retrostil og pen gammel design. Også tenker jeg på å spare miljøet og det å unngå å kaste ting som er brukbare. Jeg flytta til Oslo for en liten stund siden og har innreda en hel leilighet med bruktmøbler til totalsum av 1800 kr fra loppemarked og gratismarkedet på finn.no. Henta faktisk en hel seksjon fra 60tallet gratis. Den er schmekker!

05Cara (20)

– Jeg liker best å kjøpe skjørt og kjoler brukt. Ting som jeg bruker til daglig. Mitt beste råd må være hvis du ikke kan sy, og klærne ikke passer, ikke kjøp det! Den fella har jeg gått i mange ganger..

07Ogonna (18)

– Jeg synes det er spennende å shoppe på bruktbutikker. "Alle" andre shopper andre steder, og jeg liker å ha ting som ikke alle andre har.

06Eirik (22)

– Jeg kjøper brukt på grunn av nostalgi! Jeg liker estetikken og fin gammeldags design. Jeg handler mye møbler, litt klær og har en greie for gamle radioer. Hva jeg kjøper og hva jeg er ute etter kommer litt an på humøret!

 

 

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!