Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Etterlyser støtte for økomat

Regjeringen vil aldri nå målsettingen om 15 prosent økologisk produksjon og salg innen 2020 hvis det ikke skjer noe drastisk.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Regjeringen vil aldri nå målsettingen om 15 prosent økologisk produksjon og salg innen 2020 hvis det ikke skjer noe drastisk.
FIVH_okomat_NationenFaksimile av Nationenoppslag


Framtiden i våre hender reagerer i Nationen 5. januar på manglende støtte til SVs forslag om at halvparten av statlige og andre offentlige innkjøp av matvarer må være økologiske.

- Spesielt skremmende er det å lese Arbeiderpartiets Arne L. Haugens kommentarer til Nationen, som viser at partiet ikke har skjønt hvordan man kan tilrettelegge for å få opp etterspørselen etter økologisk mat, sier seniorrådgiver Liv Thoring.

 Hun sier det ikke vil skje noen økning hvis det ikke blir gjort noe drastisk.
- Siden 2008 har det skjedd en ubetydelig økning i salget av økoprodukter. Vi ligger i dag på bare en prosent av matvaresalget. Uten tiltak vil regjeringen aldri nå egne mål om 15 prosent økologisk produksjon og salg innen 2020, sier Thoring. Liv_Thoring180_Liv Thoring

- Prisene vil gå ned
Framtiden i våre hender mener SV sitt forslag vil føre til økt etterspørsel, siden offentlige storinnkjøp gjør at grossister og foredlingsledd blir interessert i å utvide tilbudet.

- Mest sannsynlig vil også prisene gå ned. Derfor håper vi at SV får flertall for forslaget, sier Thoring.


Danmark og Sverige går foran

I Danmark ble det i fjor vedtatt et mål om 60 prosent økologisk i alle offentlige kjøkken. Den danske regjeringen bevilget også 456 millioner kroner over to år for å få fart på satsingen på økologisk landbruk.

Den beste danske kommunen Albertslund har allerede en økomatandel på om lag 80 prosent, og København har en andel på 64 prosent.

I Sverige er Lund den beste økomatkommunen med en andel på 34 prosent. Riksdagen i Sverige vedtok i 2006 et mål om at 25 prosent av de offentlige matinnkjøpene burde være økologiske i 2010.

I Norge er økomatens andel i det offentlige bare en prosent.

- Det er fordi både myndighetene, de dominerende aktørene innen meierivarer og kjøtt, tilsvarende Tine og Nortura, og matvarekjedene har jobbet målrettet med å få opp etterspørselen at Danmark og Sverige ligger langt foran Norge i salg av økologiske produkter. I våre naboland har de forstått betydningen av at det offentlige går foran, sier Thoring.

Økologisk mat kan regnes som et miljøkrav i følge Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi). Slike krav er allerede godt etablert i konkurranser om offentlige kontrakter, og innkjøperne har dermed god anledning til å kreve økologiske matvarer.

Økologi er ikke i konflikt med behovet for å mette en voksende befolkning.
Direktør Kristin Sørheim i Bioforsk Økologisk er uenig med seniorforsker i Bioforsk Arne Grønlund, og avviser at det er konflikt mellom målet om mer økologisk produksjon og behovet for økt matproduksjon.
 
—Eg trur regjeringa er heilhjarta i satsinga på økomat, og det er fullt mogleg å nå både økomålet og målet om auka matproduksjon. Det er stort potensial i å redusere kastinga av mat. Satsar ein òg meir på forskning rundt økologisk dyrking, så kan avlinga kome opp på omtrent same nivå som i konvensjonelt landbruk, sier hun til Nationen.

En tredjedel av maten som produseres og selges kastes.

Økologisk matproduksjon er en klimavinner i følge en ny rapport

Les Framtiden i våre henders rapport Norge på økomatbunnen


Mattilsynet vil ha en vurdering av økologisk mat og produksjon, men de som skal gjøre jobben har langt på vei forhåndskonkludert.Se våre temasider om mat

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!