Økologisk matproduksjon – en klimavinner


Bruk av kunstgjødsel i konvensjonelt landbruk er en av de største årsakene til klima-fotavtrykk fra landbruket. Av samme grunn gir mangel på gjødsel i økologisk landbruk den største klimafordelen.
Den svenske studien er utført av SIK, Institutt for mat og bioteknologi i Sverige, og viser at økologisk produksjon i de fleste tilfeller forårsaker mindre klimagassutslipp enn konvensjonell drift:
- I produksjonen av grovfôr (gress og kløver) har økologisk produksjon gjennomgående lavere klimagassutslipp enn konvensjonelt fôr.
- Dyrking av økologisk korn har et litt lavere karbon fotavtrykk enn konvensjonell kornproduksjon.
- Ved dyrking av oljevekster og bønner er klimaeffekten av konvensjonelt og økologisk landbruk det samme.
Økologisk landbruk er blitt kritisert for å være mindre klimavennlig, siden avlingene vanligvis ikke er så store som konvensjonelle. Økologisk produksjon begrunnes ofte med at det er bedre for helse og miljø.
Men økologisk matproduksjon har betydelig lavere energiforbruk. I tillegg til at det ikke benyttes kunstgjødsel og kjemiske sprøytemidler, bygger den økologiske metoden opp – snarere enn bryter ned organisk materiale i jorda. Alt dette bidrar til at utslippene av klimagassene karbondioksid og lystgass blir lavere.
Den svenske studien har ikke inkludert karbonbinding i sine klimaberegninger.

Bli med på tidenes klimadugnad!
Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.
Bli med!Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!