Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

SV vil ha 50 prosent økologisk

Halvparten av statlige og andre offentlige innkjøp av matvarer må være økologisk, og dette bør vedtas i forbindelse med Stortingets behandling av den nye landbruksmeldinga, mener Heikki Holmås (SV).  
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Halvparten av statlige og andre offentlige innkjøp av matvarer må være økologisk, og dette bør vedtas i forbindelse med Stortingets behandling av den nye landbruksmeldinga, mener Heikki Holmås (SV).  
 
heikki-holmasBare én prosent av maten som omsettes i Norge er økologisk. SVs Heikki Holmås er enig med Framtiden i våre hender: Det tallet er for lavt. (Foto: SV)
– Å satse på økologisk landbruk er viktig fordi det handler om trygg og sunn mat, dyrevennlig produksjon og et landbruk som forvalter naturressursene langsiktig og miljøvennlig, sier Heikki Holmås på SVs egne hjemmesider.

Da Framtiden i våre hender i fjor gikk gjennom årsakene til at økomatsalget går så tregt i Norge, var en av hovedkonklusjonene at det offentlige må gå foran.

– Det er gledelig at SV nå ser det samme og ønsker at halvaprten av offentlige innkjøp skal være økologiske, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender..

Det er fullt mulig å kreve økologisk mat og samtidig overholde lov og forskrift om offentlige anskaffelser, konstaterte Direktoratet for forvaltning og IKT for kort tid siden.

I dag er omsetningen av økologisk mat i Norge kun på én prosent. Regjeringen er dermed milevis unna eget mål om 15 prosent økologisk produksjon og salg innen 2020.


Dersom SV får gjennomslag for sitt forslag, vil offentlige storinnkjøp bidra til økt etterspørsel ved at grossister og foredlingsledd blir interessert i å utvide tilbudet. Mest sannsynlig vil også prisene gå ned.

– Derfor håper jeg SV får flertall for sitt forslag, sier Hermstad.

Til sammenligning ble det i Danmark i fjor vedtatt et mål om 60 prosent økologisk i alle offentlige kjøkken. Den danske regjeringen bevilget i fjor 456 millioner kroner over to år for å få fart på satsingen på økologisk landbruk.

– Vi vil ikke bare legge om til økologisk landbruk, men bringe hele den grønne tankegangen i danske menneskers hverdag, skrev matminister Mette Gjerskov i en pressemelding.

Hun legger til grunn at bruk av sunne økologiske råvarer ikke nødvendigvis øker kostnadene. Storhusholdningskjøkken har mye å gå på når det gjelder å redusere svinn, bruke flere sesongvarer og utvikle menyer med mer grønt og mindre kjøtt.

Dette er også konklusjonen i Framtiden i våre henders rapport, der sentrale personer i de beste økokommunene i Danmark og Sverige fortalte om hvordan de har oppnådd den høye økomatandelen. Felles for dem alle var at de hadde klart omleggingen innenfor eksisterende budsjetter. Merkostnaden for økologisk mat ble dekket inn ved å legge om menyene til mindre kjøtt og mer grønnsaker og belgvekster, ”å spise etter årstida”, redusert kasting (i København framheves det at en har satset på å gjøre maten mer velsmakende slik at den blir spist opp) samt å lage mer av maten fra grunnen av framfor å kjøpe ferdigmat eller halvfabrikata.

I midten av desember i fjor startet Rema 1000 priskrig ved et kraftig priskutt på økologiske varer, dagen etter tok Kiwi utfordringen og kuttet like mye. Coop fulgte opp og kuttet prisene på barnemat og mat for allergikere i samtlige tre kjeder: Prix. OBS og Extra, og ICA har varslet reduserte priser på økologiske matvarer.

Framtiden i våre hender har lenge arbeidet for økt produksjon og omsetning av økologisk mat i Norge, fordi dette er mat som framstilles uten kunsgjødsel og kjemiske plantevernmidler, tar hensyn til dyrevelferd, artsmangfold, og bærekraftige produksjonsmetoder. Vi har derfor en debatt gående i Nationen med vår landbruksminister. Se også artikkelen: Økologisk best på alle områder


Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!