Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Tenner moder alle lys?

1,4 milliarder mennesker tenner aldri elektriske lys. De har ikke strøm. Men u-land har rikelig med sol som raskt og enkelt kan omgjøres til strøm, med mange gevinster: 
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
1,4 milliarder mennesker tenner aldri elektriske lys. De har ikke strøm. Men u-land har rikelig med sol som raskt og enkelt kan omgjøres til strøm, med mange gevinster: 


MYCLIMATE_SolarEthiopiaI 2012  markerer FN det internasjonale året for bærekraftig energi. Tilgang til elektrisitet betyr liv eller død for mange i utviklingsland - særlig for kvinner. (Foto: My Climate)

Drikkevann
En solenergidrevet vannpumpe kan gi en landsby rent drikkevann. Millioner kan reddes fra sykdom og død forårsaket av infisert vann. Kvinner fritas fra vannhenting milevis unna hjemmet. Mange av dem utsettes for overfall og voldtekt på veien. Rent vann gir tid til annet arbeid, og gir også økte avlinger.
     
Helse
Strømopplyste klinikker har særlig verdi for fødende. Risikoen for å dø i barsel er mange ganger høyere hvis kvinnen må føde i dårlig lys. Hvis mor dør, er risikoen stor for at også barnet dør. Strøm muliggjør lagring av medisiner og vaksiner. Os fra ovner og parafinlamper tar årlig liv av omlag to millioner kvinner og barn.
     
Arbeidsplasser
Et lite solanlegg gir strøm til småindustri. Industriproduktene får høyere kvalitet og kan lettere omsettes. Maskinell drift øker produksjonen. Levestandarden vokser og folk blir boende på landsbygda, presset på byene blir mindre. Familiene kan bo sammen.
     
Sikkerhet
Opplyste gater gjør livet tryggere – særlig for kvinner og barn. Voldtekter og kriminalitet reduseres. Gatelys fører gjerne også til latrinebygging fordi det ikke er like hyggelig å gjøre sitt fornødne i lys. Smittekilder blir redusert.
     
Utdannelse og likestilling
Strøm gir lys til lekselesing. Flere jenter utdanner seg og gifter seg senere. Det blir færre barnebruder. Strøm gir informasjon gjennom radio, tv, data og mobil. 
     
Solstrøm vil revolusjonere livet på landsbygda i u-land
Det er derfor trist at andelen mennesker med tilgang til strøm synker. Byggingen av elektriske nett holder ikke tritt med folkeveksten. Vil byggetempoet øke nå? Neste år markerer FN det internasjonale året for bærekraftig energi. Målet er at alle skal ha tilgang til slik energi innen 2030.


Framtiden i våre hender har i en årrekke arbeidet for at mer av norsk energibistand skal gå til solenergi og annen småkraft, og ikke bare være ensidig satsing på storskala vannkraftanlegg. Slike store anlegg har rasert landsbyer, og i tillegg bidrar de med betydelige mengder av klimagassen metan, når de etableres i tropiske områder.

Norsk energibistand har vært styrt mot områder med rike vannressurser, og ikke av å gi støtte der behovet og fattigdommen er størst. Norskstøttet vannkraftstrøm har ikke nådd ut til de fattigste på landsbygda.

Her kan du lese FIVHs innspill til statsbudsjettet for 2012

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!