Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Solceller og småkraft til de fattigste

Framtiden i våre hender er glad for at regjeringen skal gi 64 millioner kroner over tre år til solceller og annen småkraft til fattige i utviklingsland.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Framtiden i våre hender er glad for at regjeringen skal gi 64 millioner kroner over tre år til solceller og annen småkraft til fattige i utviklingsland.


- Målet er å gi flere fattige strøm. Det dreier seg om solceller, små vannkraftverk, biogass, bedre ovner på kjøkkenet og utvidelse av strømnettet. Det gir strøm til hjem, skoler, helsesentre og andre sosiale tjenester i fattige land, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV).

Solcelle_500Foto_energypediaEt lite solcellepanel er lett å holde rent, tåler stor belastning og er billig å anskaffe. I løpet av 4 uker kan et lite mini el-nett etableres og forsyne en hel landsby med elektrisitet til helseklinikk, gatelys, vannpumpe, småindustri mm. (Foto: energypedia)

1,4 milliarder fattige har ikke tilgang til elektrisitet, og energi er nøkkelen til vekst, velferd og likestilling. Det er derfor trist at andelen mennesker med tilgang til strøm synker. Byggingen av elektriske nett holder ikke tritt med folkeveksten. Løsningen er småkraft som kan nå ut på landsbygdene.

Norge støtter med den nye satsingen programmet Energising Development, som Tyskland og Nederland har utviklet. Siden 2005 har dette samarbeidet gitt energitilgang for åtte millioner mennesker, 11.000 skoler og 26.000 bedrifter. De har prosjekter i over 20 land, og over halvparten av innsatsen foregår i Afrika.

Framtiden i våre hender har i en årrekke arbeidet for at mer av norsk energibistand skal gå til solenergi og annen småkraft, og ikke bare være ensidig satsing på storskala vannkraftanlegg. Slike store anlegg har rasert landsbyer, og i tillegg bidrar de med betydelige mengder av klimagassen metan, når de etableres i tropiske områder.

Norsk energibistand har vært styrt mot områder med rike vannressurser, og ikke av å gi støtte der behovet og fattigdommen er størst. Norskstøttet vannkraftstrøm har ikke nådd ut til de fattigste på landsbygda.

Lederen av Stortingets utenriks- og forsvarskommite Ine Marie Eriksen Søreide (H) roste nylig FIVHs solsatsing:
– De store prosjektene må kombineres med småskala-prosjekter som gir raske og konkrete resultater. Framtiden i våre hender har et godt poeng med solkraft lokalt, ved at det gir effekt fort, sa Eriksen Søreide i en prat etter en høring i komiteen.

Norfund inngikk tidligere i høst en avtale om å støtte småskala solenergi på den afrikanske landsbygda med 33 millioner kroner.

Norsk energibistand har fått et nytt fokus. Neste år markerer FN det internasjonale året for bærekraftig energi. Målet er at alle skal ha tilgang til slik energi innen 2030. Framtiden i våre hender ser derfor fram til 2012 og nye positive utspill fra Solheim og co.

Her kan du lese FIVHs innspill til statsbudsjettet for 2012Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!