Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Stoltenbergs skylapper

Statsminister Jens Stoltenberg ser ikke noe problem i at det private forbruket fortsetter å øke i Norge. Han mener vi har brutt sammenhengen mellom økonomisk vekst og klimagassutslipp.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Statsminister Jens Stoltenberg ser ikke noe problem i at det private forbruket fortsetter å øke i Norge. Han mener vi har brutt sammenhengen mellom økonomisk vekst og klimagassutslipp.


– Utslippene har vært forholdsvis uendret siden 1990, men allikevel har veksten vært sterk, fortalte han pressen på sitt eget julebord.

Regjeringssjefen overser dermed:

  • at Norge skyver utslipp over på andre land. Svært mange av varene vi forbruker er importert fra land som Kina. Utslipp fra produksjonen tas ikke med i det norske CO2-regnskapet. Vår ”outsourcing” av utslipp til u-land har økt kraftig.
  • at utslippene fra nordmenns flyreiser til og fra utlandet øker formidabelt glemmer han fordi internasjonal luftfart ikke regnes med i det nasjonale utslippsregnskapet.
  • at det langt fra er tilstrekkelig at utslippene blir ”forholdsvis uendret”, de må raskt kraftig ned, ned mot null.
  • at det er flere alvorlige miljøproblemer enn oppvarmingen. Det største av dem er forringelsen av jordas natur, tapet av dyr og planter. Det skjer også her i landet. ”Mange arter og naturtyper står i fare for å forsvinne for alltid i Norge”, står det i regjeringens egen ”Miljøstatus i Norge”. Forbruket av arealer er den viktigste årsaken.
  • at forskjellene i verden bør utjevnes. Samtidig som klimagassutslippene skal ned, må et par milliarder mennesker få lov til å forbruke mer enn i dag.
Forskerne Glen Peters ved CICERO og Edgar Hertwich ved NTNU  konkluderer i sin prisbelønte utredning, Carbon Footprint of Nations, med at en dobling av forbruket fører til 81 prosent økning i utslipp av CO2.

På julebordet fortalte Stoltenberg også at han bekjenner seg til økonomen John M. Keynes. Det er på tide at statsministeren vår oppdager sin læremesters kanskje viktigste innsikt: Under den store depresjonen på 1930-tallet spådde Keynes at vi mennesker ville bli mer opptatt av ikke-økonomiske sysler når forbruket ble mer enn fire ganger så høyt som det var den gang. I dag er forbruket vårt omkring fem ganger så høyt som i 1930.

Jeg undres derfor hvilke skylapper vår statsminister går rundt med når han ikke ser problemet med en endeløs forbruksvekst i dagens Norge?

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!