Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

– Tregt forbrukerombud gjør ikke jobben

Da For Better Days, et selskap som selger fornybar energi, ble klaget inn til Forbrukerombudet, reagerte ombudet lynkjapt og fikk reklamen stoppet. Ombudet bruker nå flere måneder på å behandle en liknende klage mot Statoil. – Forskjellsbehandling, mener Framtiden i våre hender og WWF.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Da For Better Days, et selskap som selger fornybar energi, ble klaget inn til Forbrukerombudet, reagerte ombudet lynkjapt og fikk reklamen stoppet. Ombudet bruker nå flere måneder på å behandle en liknende klage mot Statoil. – Forskjellsbehandling, mener Framtiden i våre hender og WWF.
arild180250Arild Hermstad.Statoil har for tiden en reklamekampanje på tv. I videoen hevdes det at Statoil leter etter skatter som verden trenger for å fungere. Videoen bruker virkemiddel som godnatteventyr og animasjon, og Framtiden i våre hender mener det ikke er tvil om at denne reklamen henvender seg mot barn, og at Statoil bryter med markedsføringslovens paragraf 19 i kapittel 4 om særlig beskyttelse av barn.

Statoil har også en kampanje i en rekke papir- og nettaviser med teksten «De nye, store oljefunnene vil glede mange. Ikke minst våre barnebarn». Framtiden i våre hender mener Statoil med denne reklamekampanjen bryter med markedsføringslovens paragraf 7 om villedende handlinger. Statoil kan ikke dokumentere at disse oljefunnene vil glede våre barnebarn. Tvert imot vil selskapets leteiver med stor sannsynlighet bidra til farlige klimaendringer for våre barnebarn.

For én måned siden klaget Framtiden i våre hender Statoil inn til Forbrukerombudet. (Du kan lese hele klagen her). Det tok Forbrukerombudet tre uker å sende brev til Statoil for å be om tilsvar. Statoil har fått svarfrist til 6. januar. Deretter vil Forbrukerombudet bruke noe tid på å ta en beslutning.

– Når det går over to måneder fra Forbrukerombudet får klagen til de tar en beslutning, mener vi de ikke gjør en god nok jobb. Sannsynligvis vil Statoils reklamekampanje være over når Forbrukerombudet kommer med sin uttalelse. Hva er da poenget med en forbrukerombudsordning, spør Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

Han mener det bør kunne forventes raskere saksbehandling i saker som dette, og får støtte fra WWF.

– Statoils millionpåkostede godnatt-eventyr utelater at pappas skattejakt også fører til at barna arver en kokt planet. Vi har nylig sett at Forbrukerombudet slo lynraskt ned på det de mente var feil i en reklame for fornybar energi. Det er underlig at ombudet er så mye mer tålmodig med Statoils romantisering av fossil virksomhet, sier generalsekretær Rasmus Hansson i WWF.
Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!