Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

LO-lederen bommer grovt om julegaver

– Kjøp flere julegaver, sier LO-leder Roar Flåthen og håper det skal holde hjulene i norsk økonomi i gang. Framtiden i våre hender tror ikke Flåthen får mange med seg på det forslaget.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
– Kjøp flere julegaver, sier LO-leder Roar Flåthen og håper det skal holde hjulene i norsk økonomi i gang. Framtiden i våre hender tror ikke Flåthen får mange med seg på det forslaget.

Roar_FlthenLO-leder Roar Flåthen oppfordrer til mer shopping. (Foto: Arbeiderpartiet)
bildeArild Hermstad støtter ikke Flåthens forslag.Det er i dagens VG Flåthen oppfordrer nordmenn til å kjøpe ekstra julegaver for å holde hjulene i norsk økonomi i gang.

– Her mener vi Flåthen bommer grovt. Det private forbruket i Norge har doblet seg de siste 30 årene, og dersom alle skulle hatt et forbruk som oss, ville vi trengt tre og en halv jordklode, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

Framtiden i våre hender tror ikke Roar Flåthen får mange nordmenn med seg på sin oppfordring. Undersøkelse gjort av Synovate for DNB viser at nesten halvparten av oss misliker å kjøpe julegaver. Én av tre sier kjøper gaver fordi de må.

Framtiden i våre hender har også gjort en undersøkelse, gjennom Infact, som viser at fire av ti regner med å få julegaver de ikke ønsker seg. Den samme undersøkelsen viser at  56,3 prosent av de spurte ønsker seg opplevelser og tjenester til jul. 43,8 prosent ønsker seg harde og myke pakker.

– Dette er ganske tydelige tegn på at folk er lei av pakkehysteriet rundt jul. Heldigvis er trenden at stadig flere ønsker seg tid og opplevelser til jul, som for eksempel gavekort på barnevakt eller invitasjon til treretters middag. Tid er en luksusvare i Norge i dag, det er ikke enda en stavmikser produsert i Kina, sier Hermstad.


Forsker Edgar Hertwich ved NTNU har sammen med forsker Glen Peters ved Senter for klimaforskning i Oslo laget den prisbelønte rapporten «Carbon Footprint of Nations: A Global Trade-Linked Analysis». Et av funnene som  overrasket forskerne mest, var det nærmest lineære samsvaret mellom rikdom og CO2-utslipp. En dobling av forbruket fører til 81 prosents økning i CO2-utslipp.

– Flåthens ukritiske oppfordring om å shoppe mer for å skape flere arbeidsplasser, er som å be folk om å tisse i buksene for å holde seg varm. Forbruksnivået i Norge er allerede så høyt at det er en trussel mot klimaet, og mer shopping gir enda høyere utslipp. Dessuten vil ikke økt forbruk  av kinesiske varer ha stor betydning for norske arbeidsplasser, mener Hermstad.

Framtiden i våre hender oppfordrer til å gi tjenester og opplevelser til jul. Derfor har vi utviklet en gavekortgenerator. Den kan du teste her!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!