Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Ønsker seg opplevelser seg til jul

I en undersøkelse Framtiden i våre hender har gjort, sier et flertall at de ønsker opplevelser og tjenester til jul. Men det er forskjell på kvinner og menn.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
I en undersøkelse Framtiden i våre hender har gjort, sier et flertall at de ønsker opplevelser og tjenester til jul. Men det er forskjell på kvinner og menn.


jul-kvinner-500Vil du gi riktig gave til en kvinne, tyder mye på at en opplevelse eller tjeneste vil være et godt valg. (Foto: istockphoto)

Guri_Tajet-180Guri Tajet.Ifølge undersøkelsen som Infact har gjort for Framtiden i våre hender, sier 56,3 prosent av de spurte at de ønsker seg opplevelser og tjenester til jul. 43,8 prosent ønsker seg harde og myke pakker.

Det er store forskjeller på hva kvinner og menn ønsker seg til jul. Mens 64,7 prosent av kvinnene sier de ønsker seg opplevelser og tjenester til jul, ønsker 47,3 prosent av mennene seg det samme.

Guri Tajet, leder av Framtiden i våre henders klima- og miljøavdeling, er overrasket over den store forskjellen.

– Forskjellen var større enn det vi trodde. Men undersøkelsen viser vel at kvinner har forstått at julen og livet er mer enn dingser, sier Tajet med et smil.


Det er på Vestlandet der er mest glad i opplevelser og tjenester. Der sier 61 prosent av de ønsker seg nettopp dette. I Nord-Norge er de minst glad i opplevelser og tjenester, der ønsker 50,7 prosent seg opplevelser og tjenester.

Undersøkelsen viser også at mange nok kommer til å bli skuffet på julaften. Fire av ti regner med å få gaver de ikke vil ha til jul.

– Det er nok et tegn på at vi har det meste av det vi trenger. Derfor oppfordrer vi til å gi opplevelser og tjenester til jul i stedet for nok en dings eller slips som havner bakerst i skapet – eller i verste fall i søppelet, sier Tajet.

Hun mener opplevelser og tjenester ofte gir mange gode minner.

– Om 50 år er det større sannsynlighet for at du vil huske en minnerik opplevelse enn nok en dings, sier Tajet.

Det er Frp-velgere som trolig blir mest skuffet på julaften. 51,9 prosent av Frp-velgerne regner med å få gaver de ikke ønsker seg. KrF-velgerne er mest takknemlige. Kun 28,9 prosent av KrF-velgerne regner med å få gaver de ikke vil ha.

Infact har kommet frem til resultatene ved å telefonintervjue 1000 personer i Norge.

Framtiden i våre hender har i år laget en gavekortgenerator hvor du kan designe ditt eget gavekort, fylle det med en opplevelse, printe ut på fint papir og legge under juletreet. Det finnes en rekke spennende opplevelser og tjenester det går an å fylle gavekortet med, for eksempel gavekort på en fisketur, én times lytting uten avbrytelse, massasje, tre retters middag hjemme hos deg, klippekort på barnevakt eller høytlesing av Knausgårds «Min kamp», bind 1-6. Kun fantasien setter grenser.

Framtiden i våre hender har også laget en oversikt over de mest miljøvennlige gavene. Den finner du her.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!