Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Klimahåpet fra Durban

Klimatoppmøtet i Durban sluttet to dager på overtid. En fabrikkdirektør jeg møtte der ga meg håp for framtida.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Klimatoppmøtet i Durban sluttet to dager på overtid. En fabrikkdirektør jeg møtte der ga meg håp for framtida.Vedtakene er langt unna det som trengs for å stanse oppvarmingen av planeten vår. Likevel er det lov til å glede seg litt over at det innen 2015 skal snekres en global avtale med bindende forpliktelser. Alle de store utslippslandene skal med, inkludert tverre og vanskelige klimaland som USA, Saudi-Arabia og til tider Kina.

arilddurban-bloggDenne fabrikken vi besøkte i Sør-Afrika jobber med å bytte ut kull med fornybar sagflis.Avtalen skal ikke gjelde før tidligst 2020. Det er, i følge Det internasjonale energibyrået, tre år etter at verden må slutte med store investeringer i fossil energi hvis vi skal unngå mer enn to graders oppvarming. Durban-avtalen fører derfor til at utslippskuttene kommer for sent til å unngå at verden blir rammet av sykloner, flom, tørke, orkaner og ekstremvær i en omfang mennesker aldri tidligere har opplevd. Når avtalen trer i kraft vil den baseres på hva de mest bakstreverske landene kan gå med på. Slik er dessverre forhandlingsdynamikken.

En avtale forhandlet frem av 194 land er neppe i stand til å legge rammer for en kraftig nedgang i utslipp. En nedgang som vil kreve at det skjer radikale endringer i måten vi produserer og forbruker på.

Likevel er det grunner til ikke å henge med hodet.

Historien viser at radikale endringer skjer fordi folk ser at det er tvingende nødvendig. Gammel teknologi blir utdatert over natten og gamle uvaner forsvinner ofte uten at noen savner dem. Vi har sluttet med blybensin, reddet ozonlaget, kuttet mesteparten av bruken av DDT, fjernet PCB og asbest og langt på vei stanset den sure nedbøren. Alt det i løpet av få tiår. Internasjonale avtaler har bidratt til å løse problemene, men aldri alene. Endringer har oppstått etter at mange nok har funnet andre måter å dekke sine behov på. Det gir grunn til optimisme.

Etter Durban vil bruken av fornybar energi fortsette å vokse, kostnadene vil gå ned, effektiviteten vil gå opp. Store og små byer verden over vil øke innsatsen for å skape livsstiler basert på lav ressursbruk og lave klimautslipp. Enkeltland vil gå foran med langt større ambisjoner enn det de har forpliktet seg til. Bedrifter vil øke innsatsen for å kutte utslipp, mange vil bli klimanøytrale og atter andre vil utvikle teknologier som gjør verden mer uavhengig av kull, olje og gass. Bønder, landbrukskooperativer og store matselskaper vil øke innsatsen for å produsere mat med mindre miljøskader. Anstrengelsene for å stoppe avskogingen vil fortsette.

Jeg minner meg selv på dette når jeg oppsummerer Durban-møtet.

Jeg minner meg selv også om det jeg så på et besøk i Sør-Afrikas Limpopo-provins før jeg reiste hjem. Landets største produsent av konsentrat fra sitrusfrukter jobber for å bytte ut kull med fornybar sagflis. Det er ikke enkelt. Å bruke kull er lettvint, det er billig og fins i store mengder i Sør-Afrika. Kull gir også store energimengder i konsentrert form.

Overgangen til sagflis går ikke av seg selv. Selv om flisen er billig og enkel å få tak i, så krever det svære volumer. Det gir økt risiko for flere kostbare driftsstanser. Andre problemer er støvforurensning og innkjøring av nye ovner. Likevel fortsetter selskapet arbeidet med å gjøre seg uavhengig av kull. – Det er jo kull som er vår fiende når vi skal løse klimaproblemet, sa en av direktørene ved fabrikken til meg. Derfor vil han bidra. Fabrikken vil også være rustet for en tid der det å slippe ut store mengder CO2 ikke lenger er mulig.

Det er mange som tenker som ham, og stadig flere gjør som han.

Det gir håp.