Kjøttforbruket til himmels


FAO-rapporten slår fast at etterspørselen særlig vil bli møtt med intensivt dyrehold i stor skala, noe som innebærer enorme utfordringer knyttet til klimagassutslipp, forurensing av grunnvann, dyrevelferd og fare for pandemier av farlige sykdommer som kan overføres til mennesker, - som svineinfluensa er ett eksempel på.
Den forventede veksten fram mot 2050, innebærer at dobbelt så mange fjærkre, 80 prosent flere småfe, 50 prosent flere storfe og 40 prosent flere griser må avles opp.
Kjøtt og animalske produkter bidrar til ca. en femtedel av verdens klimagassutslipp, og avgir 15 ganger så høye klimagassutslipp som vegetabilske matvarer. Mindre kjøttspising er et enkelt klimatiltak som monner.
Det er derfor bekymringsfullt at regjeringen i sin nye landbruksmelding forutsetter at det høye kjøttkonsumet her i landet skal fortsette, og legger opp til økt matproduksjon med vekt på kjøtt og animalske produkter. Norsk landbruk drives ikke på en bærekraftig måte.
Framtiden i våre hender har nå en debatt gående i Nationen med landbruksminister Brekk, hvor vi utfordrer ham til å skape et mer miljøvennlig norsk landbruk. Følg debatten!
Vi har sammen med Grønn Hverdag startet kjøttfri mandag i Norge. Besøk oss på Face og se gjerne våre mange spennende kjøttfrie oppskrifter. Hvis alle i Norge innfører en ekstra kjøttfri dag i uka, gir det kutt i klimagassutslipp som tilsvarer 360.000 biler.
Se våre temasider om mat

Bli med på tidenes klimadugnad!
Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.
Bli med!Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!