Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Dette kostet Stoltenbergs Sydpolen-tur

I løpet av ett år slipper en nordmann ut 9,53 tonn CO2. I løpet av 11 dager slipper Jens Stoltenberg ut 27,76 tonn CO2.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
I løpet av ett år slipper en nordmann ut 9,53 tonn CO2. I løpet av 11 dager slipper Jens Stoltenberg ut 27,76 tonn CO2.

jensCO2Jordkloden til venstre viser hvor mye en nepaleser slipper ut i løpet av ett år. Til høyre hvor mye Jens Stoltenberg slipper ut i løpet av 11 dager. (Grafikk: Kjell Erik Berg/Dagbladet)

LiveJuvelid180pxLive Juvelid.På oppdrag fra Dagbladet har Framtiden i våre hender regnet ut hvor mye Jens Stoltenbergs klimarundreise fra Norge til Sør-Afrika, Australia, New Zealand og Antarktis – og så hjem igjen – har kostet klimaet.

Svaret er at Stoltenberg slipper ut 27,76 tonn CO2. pdf Det er like mye som tre nordmenn, eller 1,4 gjennomsnittsamerikaner, gjør i løpet av et helt år. Eller like mye som 5,6 kinesere og 396 personer fra Malawi slipper ut av CO2 i løpet av ett år .

Statsministeren har blant annet vært i Durban for å tale under klimaforhandlingene, vært i Australia for å fremme norske næringsinteresser og på Sydpolen for å hedre Roald Amundsen.

Framtiden i våre hender er glad for at Stoltenberg kjøper klimakvoter til sine flyreiser.

– Det beste er selvsagt å ikke fly, men vi lever i en verden hvor mange er avhengig av dette. Derfor er det bra at Stoltenberg kompenserer for sin reise ved å kjøpe klimakvoter, sier Live Juvelid i Framtiden i våre hender til Dagbladet.

Framtiden i våre hender er blant aktørene som selger klimakvoter.

– Ved å kjøpe en klimakvote kompenserer du for utslippene du gjør. Pengene blir brukt på klimatiltak i sør, for eksempel ved å erstatte fossil energi med fornybar energi, sier Juvelid.

Statsminister Stoltenberg har sørget for å kjøpe klimakvoter til sine turer.

– Statsministerens kontor registrerer klimakvoter på flyreiser som statsministeren foretar. Dette gjøres også for disse reisene, sier Stoltenbergs politiske rådgiver, Sindre Fossum Beyer, til Dagbladet.

For å dekke inn for utslippene på turen, må Stoltenberg betale ca. 1500 kroner

Visste du at
  • 87 prosent av verdens befolkning slipper ut mindre CO2 enn nordmenn - eller 5,7 milliarder mennesker.
  • Det tar en gjennomsnittsnordmann 1 dag å slippe ut like mye CO2 som en gjennomsnittsperson i Burundi, Afghanistan, Chad og Den demokratiske republikken Kongo gjør på et helt år.
  • Nordmenn har 34 ganger høyere utslipp per innbygger enn innbyggerne i Bangladesh. Med sine nesten 158 millioner innbyggere bidrar Bangladesh totalt sett mindre til klimaendringene enn 4,7 millioner nordmenn.
  • Det tar en gjennomsnittsnordmann 9 dager å slippe ut like mye CO2 som en gjennomsnitts person i verdens 48 fattigste land (Minst utviklede land (MUL) gjør på et helt år. De ca 800 millioner innbyggerne i MUL-landene har et samlet CO2-utslipp på 185 millioner tonn CO2. Til sammenligning har Norge med snaut 5 millioner innbyggere et totalt utslipp på 45 millioner tonn CO2. Innbyggerne i MUL-land bidrar så godt som ingenting til klimaendringene, men de er blant de aller mest sårbare for klimaendringene.
  • Nordmenn har nesten syv ganger høyere CO2-utslipp per innbygger enn en inder. India har 17 prosent av verdens befolkning, men slipper bare ut 5 prosent av verdens CO2. Samtidig er det sterk vekst i CO2-utslippene i India, og totalutslippet har bare på tre år økt med nesten seks ganger Norges samlede utslipp. Det økte med 267 millioner tonn fra 2004 til 2007, mens Norges totale CO2-utslipp i 2007 var på 45 millioner tonn CO2.
  • For tre år siden (2004-tall) brukte  en nordmann 146 dager på å slippe ut det samme som en kineser gjør på et år, mens det nå er 189 dager. Det kinesiske utslipp øker altså stadig. Men nordmenn har fremdeles nesten dobbelt så høye utslipp per innbygger som en kineser, og i tillegg er det slik at Norge importerer stadig mer av sine forbruksvarer fra Kina. Utslippene knyttet til produksjonen av disse forbruksvarene, bokføres på kinesernes klimaregnskap.
  • Verdens totale CO2-utslipp er på ca 30 milliarder tonn CO2.

For flere tall og kilder, last ned vårt minirapport pdf Utslippsnasjonen .


Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!