Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Rettssak mot thailandsk menneskerettighetsaktivist

Somyot Prueksakasemsuk, vår partner gjennom Clean Clothes Campaign-nettverket og kjent thailandsk menneskerettighetsaktivist og redaktør, er stilt for retten. Han er anklaget for majestetsfornærmelse, mer kjent som «lèse majesté», og risikerer inntil 30 års fengsel.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Somyot Prueksakasemsuk, vår partner gjennom Clean Clothes Campaign-nettverket og kjent thailandsk menneskerettighetsaktivist og redaktør, er stilt for retten. Han er anklaget for majestetsfornærmelse, mer kjent som «lèse majesté», og risikerer inntil 30 års fengsel.


somyosSomyot Prueksakasemsuk er fengslet i Thailand. Nå jobbes det for å få satt han fri.

I fjor Somyot ble arrestert og holdt bak lås i tre uker for å ha holdt en pressekonferanse der han og andre tilstede ba om at Thailands statsminister, Abhisit Vejjajiva, måtte fratre stillingen på grunn av den blodige undertrykkelsen av rødskjorte-demonstranter.

Clean Clothes Campaign-tilhengere i Norge og andre steder i verden sendte protestbrev mot arrestasjonen til den thailandske regjeringen, hvilket førte til en snarlig løslatelse av Somyot.

I slutten av april ble det startet en kampanje for å få inn 10.000 underskrifter hvor målet var å få fjernet  «lèse majesté»-loven.  Dette var den umiddelbare årsaken til at Somyot påny ble arrestert. Les Somyots brev fra fengselscella til omverden.

Clean Clothes Campaign har tidligere appellert til thailandske myndigheter om i det minste å løslate Somyot mot kausjon. Fire ganger har han blitt nektet kausjon, selv om loven tilsier at han har rett til det. Nå har Clean Clothes Campaign startet en ny underskriftskampanje for å få Somyot løslatt.

Framtiden i våre hender oppfordrer alle til å støtte dette kravet og signere her:

Skriv under lynappellen for å få Somyot løslatt!

Hvis Somyot fortsatt holdes fengslet under hele rettssaken vil han ha tilbrakt over et år i fengsel allerede før denne er avsluttet. Dommen vil etter all sannsynlighet komme flere måneder etter rettssaken og vil gjøre hans frihetsberøvelse enda lenger.

Clean Clothes Campaign-nettverket frykter at Somyot nektes kausjon fordi målet er å holde ham fengslet under hele rettssaken. Uten kausjon og løslatelse begrenses Somyot sine muligheter til å forsvare seg. Så si alle «lèse majesté»-saker resulterer i at den anklagede blir funnet skyldig.

Les siste oppdateringer av rettssaken her.

Fortsatt avslag på søknaden om kausjon bryter med både loven i Thailand og med FN´s menneskerettigheter. Clean Clothes Campaign oppfordrer hermed alle å støtte opp om Somyot og å legge press på myndighetene for at den fengslede skal løslates mot kausjon.

Clean Clothes Campaign har sammen med andre organisasjoner sendt et brev til den thailandske statsministeren hvor vi anmoder henne om å gripe inn i saken og at "lese majeste"-loven endres.

Den første høringen i saken skjedde 21. november
. Rapport fra neste høring, den 21. desember.
Flere høringer, med vitner mot Somyot, har blitt gjennomført etter nyttår. Les siste oppdateringer av rettssaken. Forsvarerens vitner vil stille til høringer i løpet av april og mai neste år.

Framtiden i våre hender/Clean Clothes Campaign Norge følger saken nøye og vil rapportere fra høringene.Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!