Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Vi knuser svenskene i julehandel

Mens svensken handler for 6000 norske kroner i desember, handler nordmannen for 10.000 kroner.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Mens svensken handler for 6000 norske kroner i desember, handler nordmannen for 10.000 kroner.

sverige-julSvenskene bruker mindre penger enn oss i julen. (Foto: RachelEllen/flickr)
Det vil si at vi – prisjustert – handler for 39 prosent mer enn svenskene i desember, ifølge tall Framtiden i våre hender har hentet inn fra Virke og HUI Research.

Blant dem som er kritiske til den norske julehandelen og alle gavene som gis bort er Arnulf Kolstad, professor i sosialpsykologi ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

– Svenskene har gjennomskuet tåpeligheten rundt det å gi ting fordi det er en plikt. Det er ikke galt å gi, men gaven må ha en mening. Svenskene har jo litt dårligere råd enn nordmenn, men de har nok gjennomskuet at dette er ikke er en god måte å gi oppmerksomhet på, sier Kolstad til VG Nett.


Framtiden i våre hender har i flere år engasjert seg for å gjøre nordmenns juleforbruk grønnere. Vi oppfordrer for eksempel til å gi bort opplevelser og tjenester til den som har alt i stedet for ting som uansett ikke brukes.

– Julen er en tid for kos, men det er også en tid vi kan bruke til å reflektere. Når du blir 100 er det større sannsynlighet for at du vil huske en hyggelig opplevelse enn enda en dings du fikk til jul, sier Guri Tajet, leder av Framtiden i våre henders klimaavdeling.

Hun oppfordrer de som sliter med julegavene til å bruke Framtiden i våre henders grønne gavekort.

– Her kan du designe ditt eget gavekort, fylle det med en opplevelse eller tjeneste, printe det ut og legge under juletreet, sier Tajet.

Hun foreslår å gi bort for eksempel kinobilletter med barnevakt, bowlingkurs, snøhuletur, isbrevandring, 1 times lytting uten avbrytelse, romantisk helaften eller rydding på loftet. Flere tips til opplevelser som kan gis bort finner du her.

Arnulf Kolstad mener nordmenn – i større grad enn svenskene – kjøper julegaver av plikt.

– Mitt forslag er at vi sprer det utover året og heller gir en oppmerksomhet til noen som fortjener det utenom jul også, ikke sånn som det er nå. Det har blitt en plikt, man kjøper julegave fordi det er jul, sier Kolstad.


Guri Tajet skulle gjerne sette at politikere oppfordret og la til rette for et grønnere forbruk i Norge.

– Det må bli billigere å velge miljøvennlig og dyrere å forurense. Regjeringen har en prognose som sier at det norske forbruket skal dobles i løpet av få tiår, og legger ut budsjetter og planer ut i fra at det skal bli slik. Norsk politikk er fundert på løp og kjøp, og det er definitivt et problem for jordkloden vår, mener Tajet.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!