Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Byttegildets regnestykke

På juleaften bytter man ting man egentlig ikke har råd til med ting man egentlig ikke vil ha.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
På juleaften bytter man ting man egentlig ikke har råd til med ting man egentlig ikke vil ha.

julegaverFire av ti får julegaver de ikke vil ha, viser ny undersøkelse. (Foto: joana hard/flickr)
Det er kanskje en litt for svart-hvit framstilling av virkeligheten, men kan det tenkes at det er flere enn meg som kjenner seg litt igjen?

Analysefirmaet InFact gjennomførte, på oppdrag fra Framtiden i våre hender, sist uke en spørreundersøkelse om julegaver. Den viser at fire av ti nordmenn regner med å få gaver de ikke vil ha. Julegavebyttingen i hjemmets lune hygge ender ikke sjelden med gavebytte i butikk. Likevel: Mange gaver man ikke har bruk for har en slem tendens til å bli gjemt og glemt i skuffer og skap.

Min glupe og tingtrette svigerinne lagde et regnestykke før jula i fjor: Hvis alle i vår familie, som nå teller 21 personer, gir hverandre en gave hver blir det 420 gaver. Hvis hver gave tar, la oss si, tre minutter å pakke opp og takke for, ville det ta 1260 min, eller 21 timer, for oss å pløye gjennom gavehaugen. Denne tankeøvelsen la en effektiv demper på antall gaver. Ikke uventet ble vi alle litt mer fornøyd med julekvelden. Det ble litt mer tid for god mat, samtaler med familiemedlemmer vi ikke hadde sett på lenge – og mer kos med ungene.

En større juletilhenger enn meg finner du ikke. Når jeg sitter med familien rundt meg, juletreet er tent, og min far, utkledd som nisse med det konjakkglinsende skjegget på skeive, blir jeg varm om hjertet. Jeg ser at gavekurven i økende grad inneholder ganske miljøvennlige gaver: opplevelser i form av en middag på byen og kinobilletter, og velvære i form av  massasje eller ansiktsbehandling. Eller også ting som kan deles og diskuteres med andre: musikk, bøker, filmer.

Du blir ikke fattigere hvis du benytter høytiden til å støtte en organisasjon som enten jobber for at uteliggere skal få tak over hodet, prøver å forhindre en klimakrise eller gjør en innsats for fred på vår klode.

Hjertelig god jul!

Denne artikkelen, skrevet av fagrådgiver Carin Leffler, har også stått på trykk i Dagsavisen og nyemeninger.no.
Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!