Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Støtt åpne leverandørlister, Lysbakken!

Statsråd Audun Lysbakken kan gjøre mer for å få selskapene til å operere med åpne leverandørlister, mener Framtiden i våre hender.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Statsråd Audun Lysbakken kan gjøre mer for å få selskapene til å operere med åpne leverandørlister, mener Framtiden i våre hender.
Lysbakken
Likestillingsminister Audun Lysbakken. (Foto: Arbeiderpartiet/flickr)

For kort tid siden stilte stortingsrepresentant Øivind Håbrekke (KrF) et skriftlig spørsmål til statsråd Audun Lysbakken hvor han spurte: «Hva slags virkemidler har myndighetene for å sikre mer åpenhet og styrket forbrukerinformasjon rundt leverandører og produksjonsbakgrunn?».

Foranledningen til spørsmålet var et oppslag i Dagens Næringsliv 26. oktober. Artikkelen tok utgangspunkt i Framtiden i våre henders ferske rapport «Med døren på gløtt? Om merkevareselskapenes manglende åpenhet». I rapporten saumfares åpenhetspraksisen til 18 selskaper som produserer klær, datamaskiner og mobiltelefoner til norske forbrukere. Undersøkelsen avdekker at selskapene velvillig forteller om sine etiske retningslinjer, men at nesten ingen av dem vil si hvor varene produseres - og dermed gjøre det mulig å sjekke hvordan forholdene i fabrikkene faktisk er.

I sitt svar sier Lysbakken at han er  opptatt av at forbrukerne må gis en reell mulighet til å velge etisk og miljøvennlige varer, men at det per i dag ikke finnes juridiske virkemidler som kan pålegge næringslivet å åpne leverandørlistene. Videre svarer han at fordi produksjonen av varene ikke skjer i Norge så er de politiske virkemidlene begrensede.

Framtiden i våre hender har skrevet et pdf brev til statsråd Audun Lysbakken hvor det påpekes at statsråden ikke griper de mulighetene som allerede finnes for å legge press på at selskaper viser hvor de produserer sine varer. I brevet står det blant annet at:

  • Regjeringen kan, hvis de vil og med utgangspunkt i et nylig vedtatt rammeverk i FN, signalisere overfor næringslivet at de forventer at sistnevnte opererer med en større grad av åpenhet, herunder leverandørlister.
  • Offentlige innkjøpere allerede har adgang til å begjære innsyn i hvilke underleverandører (for eksempel tekstilfabrikker i u-land) som leverer varer til statlige og kommunale institusjoner. I framtiden det være et krav til alle bedrifter som leverer varer til offentlige institusjoner å oppgi hvilke land og fabrikker som står bak produksjonen.

Dessuten har myndighetene har tidligere, i forbindelse med rettferdig handel og Fairtrade, priset prinsippet om åpenhet/sporbarhet i verdikjeden fordi man da kan få dokumentert ”… at produktene er produsert på en etisk forsvarlig måte”.  Framtiden i våre hender går ut ifra at Regjeringen mener at prinsippet om åpenhet ikke utelukkende knytter seg til Fairtrade-merkede produkter, men også gjelde for andre varer som kjøpes inn av offentlig sektor.


pdf Les brevet til statsråd Audun Lysbakken her

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!