Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Ber Stoltenberg irettesette «Olje-Ola»

Oljeminister Ola Borten Moe lover at klimahensyn aldri vil kunne styre tempoet i oljeutvinningen. Framtiden i våre hender ber statsminister Jens Stoltenberg ta kontroll over sin oljehungrige statsråd.
Oljeminister Ola Borten Moe mener olje er viktige enn å redde verdens klima. (Foto: Regjeringen)
Oljeminister Ola Borten Moe mener olje er viktige enn å redde verdens klima. (Foto: Regjeringen)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Oljeminister Ola Borten Moe lover at klimahensyn aldri vil kunne styre tempoet i oljeutvinningen. Framtiden i våre hender ber statsminister Jens Stoltenberg ta kontroll over sin oljehungrige statsråd.


Framtiden i våre hender har gjort en beregning som viser at dersom alle kjente gjenværende olje- og gassressurser på norsk kontinentalsokkel blir hentet opp og brent av, vil det gi utslipp på nærmere 18 milliarder tonn CO2. Det tilsvarer Norges klimagassutslipp gjennom 331 år. Disse tallene bryr ikke oljeminister Ola Borten Moe seg særlig om.


– Ola Borten Moe stikker hodet i sanden når han nekter å se klima og utvinningstempo av olje og gass i sammenheng. På denne måten vil verden aldri klare å nå togradersmålet. Det virker som han ikke har forstått alvoret i klimasituasjonen, og han bør få et lynkurs, sier Guri Tajet, leder i Framtiden i våre henders klima- og miljøavdeling.

Hun mener Jens Stoltenberg bør ta kontroll over og dempe Ola Borten Moes perspektivløse syn på norsk olje.

– Hvis ikke Stoltenberg snart tar grep, vil Borten Moe sørge for store klimaødeleggelser, sier Tajet.

Det er ikke bare miløjorganisasjonene som er oppgitt over Ola Borten Moe. Miljøminister Erik Solheim har en rekke ganger vist sin irritasjon over Borten Moe. Nå har også SV-leder Kristin Halvorsen fått nok.

– Været blir villere, pessimisme før klimamøtet i Durban, regjeringen jobber med ny klimamelding og Borten Moe viser hva han har tenkt å bidra med i dagens DN. Like greit at miljøvelgerne ser hva vi har å slite med for tida, skriver Halvorsen på Facebook.

Borten Moe sier også til DN at Norge er en av dem som til produserer olje og gass mest miljøvennlig og med minst utslipp, og at det er en grunn til å fortsette med norsk olje og gassproduksjon.

– Han er samtidig for Statoils ekstremt klimafiendlige tjæresandprosjekt i Canada og kulldrift på Svalbard.  Dette viser at han tilpasser argumentasjonen veldig, og at  det er penger og ikke klima som styrer Borten Moe, sier Tajet.

– Store deler av verdens fossile ressurser kan ikke utvinnes og brennes opp hvis vi skal unngå farlige klimaendringer.  Det vet oljeministeren. Hvilke land mener han da skal begrense seg, når ikke Norge, verdens rikeste land, skal? For hvem vil det være meningsfullt å stenge ned egen produksjon? Brasil? Algerie? Nigeria, spør Tajet.

Framtiden i våre hender mener det kanskje viktigste enkelttiltaket Norge kan gjøre for å bidra til å unngå katastrofale klimaendringer, er å bremse olje- og gassutvinningen. Norge må isteden satse stort på å eksportere fornybar energi til resten av verden.

Les også:
Nye tall fra SSB: Anslagene for investeringer til olje- og gassvirksomheten er på hele 184,6 milliarder kroner for 2012

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!