Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Norge verst i verden

Norge er kilden til mest utslipp av CO2 per person, foran land som Australia og Canada, viser ny forskning. Oljeeksporten gjør oss til verdens klimaversting.

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Norge er kilden til mest utslipp av CO2 per person, foran land som Australia og Canada, viser ny forskning. Oljeeksporten gjør oss til verdens klimaversting.

oljeplattformnorgeNorges eksport av olje gjør oss til verdens klimaversting. På bilde ser du en oljeplattform utenfor Askøy i Hordaland (Foto: Flickr)

Det er forskere fra Senter for klimaforskning i Oslo og Carnegie Institute of Washington som står bak beregningene .

– Noreg har eit «grønt» image på grunn av vasskrafta, men innlandsutsleppet blir meir enn tidobla dersom utslepp frå forbruk av eksportert olje og gass blir tatt med i reknestykket, sier Glen Peters, en av forskerne.

– Forskernes tall støtter opp om Framtiden i våre henders kritikk av norsk oljepolitikk. Stoltenbergs og Borten Moes politikk går som kjent ut på å tømme alle norske fossile lagre fortest mulig, sier Arild Hermstad, leder for Framtiden i våre hender.

Framtiden i våre hender har regnet ut at hvis all gjenværende olje og gass på norsk kontinentalsokkel blir hentet opp og brent av, vil det gi utslipp på nærmere 18 milliarder tonn CO2. Det tilsvarer Norges klimagassutslipp gjennom 331 år .

– Vi kan ikke være bekjent av å være den mest klimaforurensende nasjon i verden. Norge må stanse leting etter nye olje- og gassforekomster. En slik stans er mulig fordi den i liten grad medfører at Norge må bryte avtaler med rettighetshavere på sokkelen, sier Arild Hermstad. Og legger til - andre land har mye større rett til å utvinne sin olje enn det vi har, og verden kan ikke pumpe opp alt det som allerede er oppdaget. Å lete etter mer er det samme som å gi bæng i klimakrisen, mener Hermstad.

I disse dager pågår klimatoppmøte i Durban. Framtiden i våre hender er på plass for å påkynde forpliktelser.

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!