Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Glad for å bli hørt i Intex-saken

De fikk to kilo ris for å sette sitt tommelavtrykk på et dokument de ikke forsto. Nå får det norske selskapet Intex kraftig kritikk fra OECD for å ha lurt lokalbefolkningen i sin jakt på verdifull nikkel.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
De fikk to kilo ris for å sette sitt tommelavtrykk på et dokument de ikke forsto. Nå får det norske selskapet Intex kraftig kritikk fra OECD for å ha lurt lokalbefolkningen i sin jakt på verdifull nikkel.

mindoroLokalbefolkningen på Mindoro er glad for anerkjennelsen de har fått gjennom OECDs svært grundige rapport. (Foto: Knut-Erik Helle)
Edwin-GariguesEdwin Gariguez håper OECD sin rapport skal føre til bedring på Mindoro. Her under et besøk i Norge i 2006.På den filippinske øyen Mindoro finnes en av verdens største nikkelforekomster. Her er det nikkel som kan gi inntekter på flere milliarder dollar i året. Det norske gruveselskapet Intex har i flere år ønsket å utvinne nikkelforekomstene, men har møtt hard mostand fra fra myndighetene på Mindoro, lokalbefolkningen, urfolk, Framtiden i våre hender og andre organisasjoner.

Intex sitt prosjekt på Mindoro ligger i et svært utsatt område for vanntilførselen til store områder. Det kan før til forurenset drikkevann på det som er en av Filippinenes største øyer. I tillegg er det fare for ødelagt jordbruk, flom og jordskred. Lokalbefolkningen på Mindoro er svært misfornøyd med Intex, og de har blant annet gått til sultestreik mot selskapet. De mener at nikkelutvinning vil true livsgrunnlaget på øya.

Etter 12 års kamp har lokalbefolkningen fått etterlenget støtte fra OECD. For tre år siden klaget Framtiden i våre hender Intex inn for OECDs kontaktpunkt for flernasjonele selskaper. I tre år har OECD jobbet med saken, og nå kommer de med kraftig kritikk mot Intex.

Intex anklages for brudd på menneskerettigheter ettersom de har brutt reglene for konsultasjoner med urfolk som er berørt av gruvedriften. De har også gitt mangelfull informasjon om miljøkonsekvensene av prosjektet.

– OECD har brukt tre år på å etterforske saken, og vi er svært glade for at de har kommet fram til det samme som vi. Intex har begått grove overtramp, vi er glad for at OECD nå påpeker dette, sier Edwin Gariguez. Han har jobbet svært mye med saken, blant annet da han bodde på Mindoro og virket der som prest. Gariguez har dokumentert skriftlig det som har skjedd opp i gjennom årene. Dette arbeidet har vært veldig viktig for å utarbeide klagen og i den påfølgende prosesssen.

Han setter pris på at OECD har gått gjennom saken så grundig.

– Helt siden Intex kom til Mindoro har de vært en trussel mot rettighetene til urfolk og det sårbare økosystemet på øya, sier Gariguez.


Intex er tidligere anklaget for å ha lurt lokalbefolkningen til å skrive under på dokumenter de ikke forsto. Noen av stammeledere ble lurt til å sette sine tommelavtrykk på en avtale de ikke kunne lese.

– Vi fikk to kilo ris for å underskrive denne avtalen. Vi ble enige om at de kunne ta en jordprøve her. Det var slik jeg forstod det. Vi hadde ingen anelse om hva som skulle skje, fortalte en av stammelederne til NRK i 2007.

Lokalbefolkningen har også sultestreiket i protest mot Intex.

Intex får også påpakk for mangel på dokumentasjon på formålet med en pengebevilgning i den 53 sider lange slutterklæringen.

intex-miningGruveaktiviteten på Mindoro har satt følelsene i sving. (Foto: Knut-Erik Helle)– Dette er en viktig prinsipiell seier for oss, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

Klagen har fått en grundig behandling, og Framtiden i våre hender får medhold på to av tre punkter, samt  at OECD mener at det må gjøres grundigere undersøkelser knyttet til det tredje punktet.

– Kjennelsen fra OECD er en kraftig påminnelse for norske  selskaper om at de ikke bare kan tenke profitt når de investerer i utlandet, mener Hermstad.

For tiden har Framtiden i våre hender og Amnesty en kampanje som heter Makt forplikter. Her stilles det krav til at nærings- og handelsminister Trond Giske må innføre bindende retningslinjer for næringslivet, og over 17.000 underskrifter er samlet inn til nå.

– Giskes statssekretær Rikke Lind har tidligere sagt at 99,99 prosent av norske bedrifter som investerer i utlandet ønsker å ta samfunnsansvar. Denne saken viser at ikke alt er så rosenrødt som Lind vil ha det til, sier Hermstad.

Framtiden i våre hender har samarbeidet med Alliansen mot gruvedrift på Mindoro (ALAMIN), Philippines Indigenous Peoples Links i England og ekspert på urfolksrettigheter Cathal Doyle igjennom hele prosessen.


Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!