Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

– Norsk selskap bryter menneskerettigheter

Framtiden i våre hender har i en årrekke overvåket det norske gruveselskapet Intex og deres nikkelprosjekt på Filippinene. Nå retter OECD kraftig kritikk mot selskapet og anklager dem for å bryte menneskerettigheter. – En viktig seier, sier Arild Hermstad i Framtiden i våre hender.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Framtiden i våre hender har i en årrekke overvåket det norske gruveselskapet Intex og deres nikkelprosjekt på Filippinene. Nå retter OECD kraftig kritikk mot selskapet og anklager dem for å bryte menneskerettigheter. – En viktig seier, sier Arild Hermstad i Framtiden i våre hender.

intex_boring_330Intex gruvedrift på Mindoro får nå sterk kritikk. Det norske selskapet har blant annet ikke gitt adekvat informasjon til riktig tid om innvirkningene av prosjektet på helse, miljø og sikkerhet.

På den filippinske øyen Mindoro finnes en av verdens største nikkelforekomster. Her er det nikkel som kan gi inntekter på flere milliarder dollar i året.

Dette frister mange, og det norske gruveselskapet Intex Resources har i flere år jobbet for å skaffe seg tilgang til disse svært vedifulle ressursene. Selskapet har imidlertid møtt sterk motstand fra myndighetene på Mindoro, lokalbefolkningen, urfolk, Framtiden i våre hender og andre organisasjoner.

Intex sitt prosjekt på Mindoro ligger i et sårbart område med vannskille, og det er stor fare for at prosjektet vil forurense både drikkevannet og elvene som gir vann til et av Filippinenes viktigste jordbruksområde. I kjølvannet til prosjektet er det også stor fare for mer flom og jordskred. Lokalbefolkningen på Mindoro er svært misfornøyd med aktivitetene til Intex, og de har blant annet gått til sultestreik mot selskapet. De mener at nikkelutvinning vil være katastrofalt for lokalbefolkningen og true livsgrunnlaget på øya.

Framtiden i våre hender har jobbet med saken i 12 år og har ved flere anledninger dokumentert svært kritikkverdige forhold hos det norske selskapet. Dette dreier seg blant annet om grove brudd på konsultasjonsprosessene overfor urfolk i området, og at selskapet ikke har møtt kravene til å opplyse om de omfattende miljøkonsekvensene nikkelutvinningen vil ha.

Derfor klaget Framtiden i våre hender Intex inn for OECDs kontaktpunkt i Norge for tre år siden. Nå, etter å ha gjort en svært grundig gjennomgang av Intex aktiviteter på Filippinene, retter OECD skarp kritikk mot Intex.

– Når urfolk ikke får oppfylt de grunnleggende rettighetene det internasjonale samfunnet mener de skal ha, så er det et brudd på menneskerettighetene, sier leder for OECDs norske kontaktpunkt, jussprofessor Hans Petter Graver. 

Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.Selskapet anklages for brudd på menneskerettigheter ved å ha brutt reglene for konsultasjoner med urfolk som er berørt av gruvedriften. De har gitt mangelfull informasjon om miljøkonsekvensene av prosjektet. Intex får også påpakk for mangel på dokumentasjon på formålet med en pengebevilgning i den 53 sider lange slutterklæringen.

– Dette er en viktig prinsipiell seier for oss, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

Klagen har fått en grundig behandling, og Framtiden i våre hender får medhold på to av tre punkter, samt  at OECD mener at det må gjøres grundigere undersøkelser knyttet til det tredje punktet. Kjennelsen fra OECD er dessuten en kraftig påminnelse for norske  selskaper om at de ikke bare kan tenke profitt når de investerer i utlandet, mener Hermstad.

Etter flere års søkelys på Intex, er Hermstad og Framtiden i våre hender svært glad for å få støtte fra OECD sitt kontaktpunkt i Norge.

– Intex har hele tiden hevdet de er uskyldige. Etter nesten tre års undersøkelser har OECD kommet fram til det motsatte. Dette må Intex nå ta til seg og snarest rydde opp på Filippinene, sier Hermstad. For lokalbefolkningen på Mindoro er derfor kjennelsen fra OECD gode nyheter.

Området hvor Intex planlegger nikkelprosjektet forsyner Mindoros jordbruk med drikkevann. Derfor vil forurensing her være katastrofalt for øyas befolkning. I tillegg er det slik at elvene som har sitt utspring her, sørger for vanning av 50 prosent av jordbruket i regionen. Nikkelutvinning vil også føre til at fem til 20 meter av topplaget fjernes i det resterende skogkledte området på en øy som allerede er utsatt for jevnlige flom og jordskred.

Tidligere har lokalbefolkningen sultestreiket i protest mot Intex. Lokalbefolkningen har også følt seg grundig lurt av Intex. For 12 år siden fikk Intex noen av de lokale stammeledere til å sette sine tommelavtrykk på en avtale. Mange av dem kunne hverken lese eller skrive og følte seg lurt til å gi bort jorden sin.

– Vi fikk to kilo ris for å underskrive denne avtalen. Vi ble enige om at de kunne ta en jordprøve her. Det var slik jeg forstod det. Vi hadde ingen anelse om hva som skulle skje, fortalte en av stammelederne til NRK i 2007.

Selv om OECD ikke har noen formell makt overfor selskapet, mener Arild Hermstad at Intex nå er tvunget til å ta grep.

– Om de bør droppe hele prosjektet, er ikke jeg den rette til å svare på. Men vi forventer at Intex tar denne uttalelse fra OECD på alvor og følger gjeldende spilleregler fra nå, sier Hermstad.

Han mener denne saken er nok et bevis på hvor viktig det er at bedrifter tar samfunnsansvar – og at det finnes organisasjoner som Framtiden i våre hender som passer på at de gjør nettopp det.

– I en rekke land er lovverket så mangefullt eller lite velfungerende, at det er fritt fram for norske selskaper å bryte menneskerettigheter. Dette er selvfølgelig ikke akseptabelt. Vi krever at norske bedrifter som operer i utlandet tar samfunnsansvar på alvor og følger etiske normer og spilleregler, sier Hermstad.

For tiden har Framtiden i våre hender og Amnesty en kampanje som heter Makt forplikter. Her stilles det krav til at nærings- og handelsminister Trond Giske må innføre bindende retningslinjer for næringslivet, og over 17.000 underskrifter er samlet inn til nå.

– Giskes statssekretær Rikke Lind har tidligere sagt at 99,99 prosent av norske bedrifter som investerer i utlandet ønsker å ta samfunnsansvar. Denne saken viser at ikke alt er så rosenrødt som Lind vil ha det til, sier Hermstad.

Framtiden i våre hender har samarbeidet med Alliansen mot gruvedrift på Mindoro (ALAMIN), Philippines Indigenous Peoples Links i England og ekspert på urfolksrettigheter Cathal Doyle igjennom prosessen.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!