Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Dette kan du gjøre på Kjøpefri dag

Lørdag 26. november arrangerer Framtiden i våre hender Kjøpefri dag. Her tipser Helene, Vegard, Elin og Eyvind deg om hva du kan gjøre denne dagen.

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Lørdag 26. november arrangerer Framtiden i våre hender Kjøpefri dag. Her tipser Helene, Vegard, Elin og Eyvind deg om hva du kan gjøre denne dagen.


Kristiansand490Kjopefridag2010Kjøpefri dag arrangeres 26. november. Her fra en markering i Kristiansand i fjor.

Julehandelen er i gang for fult, og noen steder startet den allerede i september. I ukene fram mot jul kommer mange av oss til å stresse fra butikk til butikk, og mange er lei allerede lenge før desember er i gang. Hva med å ta en pust i bakken, nyte vinteren og bli med på Kjøpefri dag? Kjøpefri dag arrangeres for 15. år på rad i Norge. Dagen markeres siste lørdag i november hvert år, når julehandelen starter for alvor.

Fenomenet Kjøpefri dag startet som "Buy Nothing Day" i Canada i 1992, og har senere spredt seg til over 50 land. Målet med dagen er å vekke oppmerksomhet rundt overforbruk i den rike del av verden og rette fokus mot at julen handler om mer enn materielle gaver.  – Et varmere samfunn skapes av sosiale relasjoner mellom folk. Derfor er det viktigere hva vi gjør sammen enn hva vi kjøper i gave, sa Frode Emil Fagerjord, leder i Framtiden i våre henders lokallag på Ås, når vi snakket med ham om Kjøpefri dag.

Til tross for økonomisk krise i store deler av verden, ligger julehandelen i Norge an til å slå tidligere rekorder . Handelsnæringen, representert ved Virke, har regnet ut at nordmenn vil handle for 48,8 milliarder kroner i desember . Det betyr nesten 10.000 kroner per person.

Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, ser gjerne at det gis bort flere opplevelser og færre materielle gaver. – De fleste av oss har det vi trenger. Da tenker jeg at det er hyggeligere både å gi og få en opplevelse eller tjeneste framfor ting som bare stues bort, sier Hermstad.

I fjor gjennomførte Framtiden i våre hender en undersøkelse som viste at flertallet av de spurte ønsket seg opplevelser og tjenester til jul . Organisasonen Grønn Hverdag hjelper folk med miljøvennlige julegaver gjennom prosjektet “Bra Gaver” .

Framtiden i våre hender har hørt rundt om tanker og tips til kjøpefri dag. Her ser du noen av svarene:

Helene_Overaa_Eide_red

Helene Overaa Eide (20)

– Hvorfor er det viktig med kjøpefri dag?

I Norge blir vi stadig rikere, samtidig øker forskjellene mellom folk.  Kjøpesentrene har igjen godt ut og sagt at de håper på et nytt rekordår. Jeg mener at det er viktig at man kan tenke gjennom hvilken retning samfunnet vårt beveger seg i. Liker vi at vi er blitt et bruk og kast samfunn, der det er om å gjøre å gi de dyreste tingene?

Har du noen tips til hva man kan bruke dagen til?

– Bruk dagen til å tenke gjennom hvem man skal gi julegave til. Noen av dem vil sikkert sette pris på å få en tjeneste, noe hjemmelaget eller noe dere kan gjøre på sammen. En kinotur, barnepass,eller et hjemmestrikket skjerf. Idéene er mange, og det er greit å være kreativ.

– Hva har du tenkt å gjøre på kjøpefri dag?

– Jeg kommer nok til å ta en tur til Torgalmenningen i Bergen og være med på arrangementet til Framtiden i våre hender. Skal også til å lese litt til eksamen.

Vegard_Mjelde_Hanssen_red

Vegard Mjelde Hanssen (23)

– Hvorfor er det viktig med kjøpefri dag?

– Kjøpefri dag er viktig fordi den helt på begynnelsen av den ville julehandelsgaloppen kan være med å gi folk idéer om alternativer til julegaver, som ikke bidrar til det enorme forbruket i dette rike landet hvor alle har alt fra før.

– Har du noen tips til hva man kan bruke dagen til?

– Selv om det er i slutten av november vil jeg lett foreslå en tur ut i det fri. Kanskje en fisketur, så kan man bruke resten av dagen på å rense og filtere og tilberede fisken til et festmåltid. Må huske å kjøpe fenikkel, dill og vin på fredagen isåfall!

– Hva har du tenkt å gjøre på kjøpefri dag?

– På kjøpefri dag skal jeg reise med toget fra Voss til Bergen med Forskerlinja ved UiB, så skal jeg prøve å rekke innom Framtiden i våre henders informasjonskampanje for Kjøpefri dag. Også er vi noen venner som deler en båt, som vi vil prøve å få på vinteropplag.

Elin_Sland_red

Elin A. Søland (21)

– Hvorfor er det viktig med kjøpefri dag?

– Det er viktig å fremheve hvor stort forbruket til hver enkelt person faktisk er her til lands, og at det ikke kan fortsette slik. Det å ikke kjøpe noe på en lørdag så nærme jul, får tankeprosesser til å begynne å gå. For eksempel tanker om verdens sprikende ressursfordeling, om hvor det blir av alt vi har så lett for å kjøpe, men ikke trenger, og ikke minst om alternative gaver. Opplevelser som ikke må kjøpes for penger, men som likevel blir satt langt større pris på av den som opplever.

– Har du noen tips til hva man kan bruke dagen til?

– Gjør noe koselig med gode venner eller familie! Gå en lang tur til et sted med fin utsikt om været tillater det. Og et tips til herlig, kjøpefri kveldskos: Planlegg grønnsakssuppekveld med venner! Alle tar med én eller to grønnsaker hver, og lager en god og varm høstsuppe sammen. Dempet belysning med levende lys, varme gensere og godt selskap setter stemningen!

– Hva har du tenkt å gjøre på kjøpefri dag?

– Kjøpefri dag er midt i eksamenstider, så jeg planlegger å bruke mesteparten av dagen til lesing. Men om det skulle vise seg å bli pent vær i Bergen den dagen, er det stor sannsynlighet for at det heller blir en fjelltur. På kvelden satser jeg på hjemmekos med god mat og gode venner.

Eyvind_Danielsen_red

Eyvind Danielsen (35)

– Hvorfor er det viktig med kjøpefri dag?

– Kjøpefri dag er en flott dag å snakke om redusert forbruk. Denne dagen regnes ofte som oppstarten på julehandelen, og stressnivået til norske shoppere er eksponentielt stigende. Folk er mottakelige for budskapet, og det er i god tid til å gi ideer til kreative gaver og nye tanker.

– Har du noen tips til hva man kan bruke dagen til?

– Langrennssesongen er såvidt igang! På TV, i mangel av snø hos oss i Kristiansand. Det er verdenscup i Kuusamo med sprint for damer og herrer. Foreslår å invitere gode venner til en skikkelig tilbakelent formiddag med brunsj, solbærtoddy og TV-sport!

– Hva har du tenkt å gjøre på kjøpefri dag?

– Dagen foregår naturligvis uten shopping! For øvrig står jeg og Framtiden i våre henders lokallag i Kristiansand på stand på Markens.

For flere tips last ned Framtiden i våre henders gavekort.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!