Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Spørsmål til Lars Peder Brekk

Norges klimagassutslipp skal reduseres kraftig, og landbruket må bidra. Å redusere kjøttproduksjon og kjøttforbruk er en effektiv måte å gjøre dette på, siden kjøttproduksjon alene står for nesten en femtedel av de globale klimagassutslippene.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Norges klimagassutslipp skal reduseres kraftig, og landbruket må bidra. Å redusere kjøttproduksjon og kjøttforbruk er en effektiv måte å gjøre dette på, siden kjøttproduksjon alene står for nesten en femtedel av de globale klimagassutslippene.

Kjøtt fører til 15 ganger så høye klimagassutslipp som vegetabilske matvarer. Norge har et av verdens høyeste kjøttforbruk per innbygger, og forbruket øker kraftig. Bekymrer dette statsråden?

Gronnsaker500_Milly_and_Tilly_FlickrKjøtt blir stadig billigere, mens prisene på grønnsaker øker. (Foto: Milly and Tilly, Flickr)

Ca. 80 prosent av dyrket mark i Norge går til produksjon av fôr, og omkring 90 prosent av norsk korn går til husdyr. Den norske kjøttproduksjonen fører til klimagassutslipp fra fôrdyrking, fra dyra selv (metangass) og fra gjødsling. 40 prosent av fôret som benyttes i den norske kjøttproduksjonen er importert soya fra Brasil. Soyadyrking er hovedårsaken til nedhogging av regnskogen i Amazonas.

Forbruk og priser
Kjøttforbruket i Norge økte med over 45 prosent per innbygger i perioden 1990 til 2009. Det er en sammenheng mellom lave priser på kjøtt og økt forbruk. Kjøtt blir stadig billigere, samtidig øker prisene på grønnsaker. Fra 1990 til 2009 falt prisen på kjøtt med 30 prosent (målt i 2010-kroner), mens prisen på grønnsaker gikk opp med 10 prosent.Liv_Thoring180_Artikkelforfatter Liv Thoring

Subsidier
9 av 10 subsidiekroner til norsk landbruk går til kjøttproduksjon og animalske produkter. Og den maten som produseres i Norge, den konsumeres her i landet. Vi eksporterer nesten ingenting. For å overleve er norske bønder derfor avhengige av at vi nordmenn spiser mer og mer kjøtt.

Informasjon
Det statlige Opplysningskontoret for kjøtt får i år 69 millioner kroner til sin virksomhet. Kontoret driver nettstedet matprat.no, har en rekke omfattende reklamekampanjer, og har fått innpass i skolens undervisningsopplegg. Opplysningskontoret for frukt og grønt derimot må klare seg med under 9 millioner.

Hvilke virkemidler mener mat- og landbruksministeren må tas i bruk for kraftig å redusere klimagassutslippene fra norsk landbruk?

Debattinnlegget stod på trykk i Nationen 17. november 2011.

Her kan du lese Lars Peder Brekks svar i Nationen 24. november 2011:
icon Ingen alternativer til grasetere

Her kan du lese Liv Thorings svar til Brekk igjen i Nationen 10. desember:
Svar til landbruksminister Brekk


Se Framtiden i våre henders nye rapport: Så mye plass krever kjøttforbruket

Se våre temasider om matBli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!