Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Varsler rekordstor julehandel

I desember vil vi handle for 48,8 milliarder kroner. Det betyr at hver av oss bruker 10.000 på julehandelen. Framtiden i våre anbefaler å gi opplevelser i stedet for materielle gaver.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
I desember vil vi handle for 48,8 milliarder kroner. Det betyr at hver av oss bruker 10.000 på julehandelen. Framtiden i våre anbefaler å gi opplevelser i stedet for materielle gaver.

 julehandelJulehandelen vokser. I Oslo finner vi butikkene med den høyeste omsetningen per innbygger. I år vil den ligge på 10 850 kroner. I Sogn og Fjordane er omsetning på 8550 kroner per innbygger. (Foto: Jean-Philippe Daigle/Flickr)
arild180250Arild Hermstad.Til tross for økonomisk krise i store deler av verden, ligger julehandelen i Norge an til å slå tidligere rekorder. Handelsnæringen, representert ved Virke, har regnet ut at nordmenn vil handle for 48,8 milliarder kroner i desember. Det betyr nesten 10.000 kroner per person.

Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, har ikke noe imot at det brukes penger, men han ser gjerne at det gis bort flere opplevelser og færre materielle gaver.

– De fleste av oss har det vi trenger. Da tenker jeg at det er hyggeligere både å gi og få en opplevelse eller tjeneste framfor ting som bare stues bort, sier Hermstad.

I fjor gjennomførte Framtiden i våre hender en undersøkelse hvor det kom fram at 38 prosent av de spurte ønsket seg opplevelser og tjenester til jul, mens 25 prosent ønsket seg harde og myke pakker. Fem prosent ønsket seg en gave til frivillige organisasjoner, mens 31 prosent ikke visste.

– Dette er positivt. Harde og myke pakker belaster miljøet mer enn hva opplevelser og tjenester gjør, sier Hermstad. 

Lørdag 26. november arrangerer Framtiden i våre hender Kjøpefri dag. Dette er en internasjonal markering mot julehandelen hvor vi oppfordrer folk til å ta en dags pause fra julehandelen og i stedet finne på andre morsomme og koselige ting. Du kan lese mer om Kjøpefri dag på Facbook.

Her er noen gavetips fra Framtiden i våre hender. Har du flere, del dem gjerne i kommentarfeltet nederst. Grønn Hverdag hjelper også folk med gaveideer gjennom prosjektet "Bra gaver".

  • Middag på restaurant

  • Opphold på hotell.

  • Billetter til teater, fotballkamp, kino og konserter.

  • Abonnement på en avis eller et tidsskrift. 

  • Barnepass til småbarnsforeldre.

  • Månedskort til buss eller bane.

  • Togbilletter/ interrailbilletter.

  • Håndverkshjelp – snekring, maling, pc og leksehjelp.

  • Gavekort til helsetjenester og til hår- og skjønnhetspleie.

  • Kurs og utdanning.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!