Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

– Grønn vekst er mulig

Det var fullt hus da Edgar Hertwich, Kjetil Lund, Vibeke Madsen og Arild Hermstad diskuterte sammenhengen mellom forbruk og klimautslipp.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Det var fullt hus da Edgar Hertwich, Kjetil Lund, Vibeke Madsen og Arild Hermstad diskuterte sammenhengen mellom forbruk og klimautslipp.

madsenVibeke Madsen under sitt innlegg på frokostseminaret. (Foto: Kristina Valheim Stiauren)
Over 100 personer møtte opp da Framtiden i våre hender arrangerte frokostmøte og debatt om sammenhengen mellom forbruk og klimautslipp.

Vibeke Madsen, administrerende direktør i Virke, er opptatt av vekst i forbruket. Hun ser gjerne at den skal være grønn. Derfor utfordret hun regjeringen og statssekretær Kjetil Lund på å skape en helhetlig strategi for grønn vekst i Norge.

Gjennom Virke representerer Madsen en stor del av den norske handelsnæringen. Madsen var tydelig på at hun gjerne ser på økte avgifter som en løsning på klimaproblemene.

– Vi må legge til rette for å skape flere nye «grønne jobber» i Norge i årene som kommer, og vi må også innføre grønne skatter som sikrer økt skatt på miljøskadelig opptreden og skattelettelser på arbeid, sier Madsen.

Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, påpekte viktigheten av at rike land som Norge må kutte i sitt forbruk.

– Skal vi løse klimaproblemet og nå togradersmålet er det ingen vei utenom. Fattige land må få lov til å øke sin levestandard, og da må vi kutte i vårt forbruk, sier Hermstad.


Særlig sentralt under debatten var spørsmålet om norske utslipp i utlandet. Når vi importerer varer fra land som Kina, er det kineserne som må stå til ansvar for klimagassutslippene produksjonen medfører. Er det riktig?

– Nei, mener Edgar Hertwitch, forsker ved NTNU og medlem av FNs klimapanel.

– Problemet er at Kina skylder på Norge og Norge på Kina. Kina mener Norge som kjøper er ansvarlig for utslippene, mens Norge sier Kina som produsent er ansvarlig. Slik står konflikten, og landene blir aldri enige. Derfor mener jeg det er riktig å innføre en merkarbonavgift, sier Hertwich. Du kan lese hele Hertwich sitt innlegg her.

Han fikk ikke støtte av statssekretær Kjetil Lund som mener en slik løsning er alt for avansert til at land vil kunne bli enige.

Ønsker du å lese mer Kinas eksport til Norge og utfordringene det fører med seg, kan du gjøre det her.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!