Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Seks grader varmere

Med dagens politikk ligger verden an til en temperaturøkning på seks grader i følge den nyeste rapporten til Det internasjonale energibyrået (IEA).
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Med dagens politikk ligger verden an til en temperaturøkning på seks grader i følge den nyeste rapporten til Det internasjonale energibyrået (IEA).


Oljeplattform_iStock490Mens verden trenger nye energiformer, sitter Norge fast i fossilalderen (Foto: Stock)

– En temperaturøkning på seks grader vil være en katastrofe, ja selv en økning på 3,5 grader vil være veldig dramatisk i følge de fleste eksperter på området, sier leder i Framtiden i våre hender Arild Hermstad. SOL_Arild250LillianJonassenArild Hermstad (Foto: Lillian Jonassen)

Rike land har som mål å begrense oppvarmingen til to grader. Dette synes umulig, mener mange fagfolk, særlig når vi også vet at verdens klimagassutslipp økte med nesten seks prosent fra 2009 til 2010.

– Det er fortsatt tid til handling, men tograders-døren er i ferd med å lukkes, sa IEA-direktøren Maria van der Hoeven, da rapporten ble lansert 9. oktober.

Verden har allerede spist opp 80 prosent av de tillatte utslippene for å nå togradersmålet i følge IEA-rapporten.

– Hvis vi ikke gjør store investeringer i fornybar energi, vil 90 prosent av de tillatte utslippene bli spist opp raskt, og i 2017 lukkes døren, sa Faith Birol, sjeføkonom i IEA under lanseringen.

Verdens energibehov vil vokse med en tredel frem til 2035, og Kina og India vil stå for halvparten av dette, i følge rapporten.

IEA mener også at en forventet nedjustering av atomkraften vil føre til at bruken av kull og gass øker, med mindre det settes inn store ressurser på å få opp volumet innen fornybare energikilder.

Hva er Norges bidrag?
  • Arbeiderpartiet og olje- og energiminister Ola Borten Moe vil gi konsesjon til enda en kullgruve på Svalbard.
  • Borten Moe uttalte også nylig at han støtter Statoils omstridte oljesandprosjekt i Canada. Dette er en av de skitneste produksjonsformene for olje vi har på kloden. 
  • Regjeringen satser stort på å øke utvinningen fra eksisterende olje- og gassfelt. Målet er å opprettholde norsk olje- og gassproduksjon de kommende 40 årene.
  • I tillegg inntar Norge den lite flatterende jumboplassen i Europa, når det gjelder å lage strøm med fornybare energikilder utenom vannkraft.


Hvorfor vil ikke Norge bidra?

Norge slår seg på brystet med vannkraften, - en gammel og vel etablert fornybarteknologi, som er begrenset til områder med rike vannressurser. Fordi vi har så mye vannkraft og bruker det meste av forskningsmidlene på karbonfangst og lagring, vil ikke regjeringen ta del i den internasjonale dugnaden for å få fram og ta i bruk nye teknologier.

 
– Dette er et svært alvorlig problem globalt sett, men også trist for norsk næringsliv. Norge har både spisskompetanse og klimafortrinn når det gjelder å utvikle, ta i bruk og gjøre ny fornybar energi konkurransedyktig. Men så lenge Ola Borten Moe og hans meningsfeller har et solid grep om energipolitikken vil Norge fortsette å bidra til klimakrise, sier Hermstad.


solenergiMINISe våre temasider om solenergi

 

 

 

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!