Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Tvinger rusmisbrukere til å skrelle cashewnøtter

Produksjonen av cashewnøtter i Vietnam benytter rusmisbrukere til tvangsarbeid, viser en ny rapport. De som nekter å jobbe blir slått og utsatt for elektriske støt. Fire av fem norske matvarebutikker selger cashewnøtter fra Vietnam.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Produksjonen av cashewnøtter i Vietnam benytter rusmisbrukere til tvangsarbeid, viser en ny rapport. De som nekter å jobbe blir slått og utsatt for elektriske støt. Fire av fem norske matvarebutikker selger cashewnøtter fra Vietnam.

Cedillo_DucHan37-1_liteRusavhengige i Vietnam blir tvunget til å skrelle cashewnøtter. Hvis de nekter å jobbe blir de straffet. Foto: Human Rights Watch.

Vietnam er verdens største eksportør av cashewnøtter. Nå viser en rapport fra menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch at deler av produksjonen skjer under brutale forhold. Innsatte i fengsler og personer som har blitt tvunget inn i rusrehabiliteringsprogram blir satt til å skrelle cashewnøtter i opptil ti timer, seks dager i uken.

Ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå importerte Norge over to tusen tonn cashewnøtter i 2010. Over halvparten var fra Vietnam.

Framtiden i våre hender har tatt en ringerunde til de fire store dagligvaregruppene i Norge for å finne cashewnøtter fra Vietnam ender opp i norske butikkhyller. Både Coop Norge og ICA, som også eier Rimi, importerer cashewnøtter fra Vietnam. Det gjør også NorgesGruppen som eier matkjedene Kiwi, Meny, Spar, Ultra og Joker.

Slag og elektriske støt

Rapporten, “The Rehab Archipelago: Forced Labor and Other Abuses in Drug Detention Centers in Southern Vietnam,” dokumenterer hvordan rusavhengige, som i de fleste tilfellene blir sendt til de såkalte behandlingssentrene uten lov og dom. Der tvinges de til å utføre utmattende arbeid og blir straffet med elektriske støt og slag hvis de nekter å jobbe. Mange blir fratatt vann og mat og holdt isolert i små rom i flere måneder.

De blir satt til å sy klær og bæreposer og til å framstille produkter laget av tre, plast, bambus og spanskrør. Svært mange blir satt til å skrelle cashewnøtter.

Rapporten baserer seg på intervjuer med 34 kvinner og menn som har vært låst inne på 14 ulike «behandlingssentre» i og rundt byen Ho Chi Minh. Human Rights Watch frykter at overgrepene skjer også i andre deler av Vietnam hvor omlag 40 000 mennesker til enhver tid er internert i 123 ulike rehabiliteringssentre.

ICA kontrollerer leverandører

– Per nå kan vi si at vi har cashewnøtter fra Vietnam, men akkurat hvilke produsenter de kommer fra, og hvor de er skrelt, trenger vi mer tid for å få oversikt over, skriver kommunikasjonsrådgiver Lise Mette Kjellberg i ICA Norge i en mail til Framtiden i våre hender.

Kjellberg forteller at ICA nå følger opp rapporten:

– Vi har allerede bedt leverandøren av cashewnøtter på varene som er våre egne merker om å kartlegge sine leverandører i Vietnam, og om slike arbeidsinstitusjoner benyttes for skrelling av nøtter som går til produksjon hos dem. 
ICA informerer også øvrige leverandører og ber dem komme opp med en plan for hva de vil gjøre for å håndtere situasjonen, forteller Kjellberg.

NorgesGruppen gjennomfører kartlegging

NorgesGruppen eier matkjedene Kiwi, Meny, Spar, Ultra og Joker. Også de importerer cashewnøtter med opprinnelse i Vietnam og har, etter at Framtiden i våre hender tok kontakt, satt i gang en kartlegging av leverandørene sine i Vietnam:

– Først er det viktig at vi får gjort en ordentlig kartleggingsjobb for egne merkevarer helt ned på produsentnivå. For andre merkevarer forventer vi at våre leverandører gjør en tilsvarende jobb, sier Tone Kongsro, fungerende kvalitetsdirektør i NorgesGruppen.

Rapporten fra Human Rights Watch har allerede ført til at to selskaper har brutt med sine Vietnamesiske underleverandører. Det internasjonale selskapet Vestergaard Fransen har stoppet importen av myggnett fra Vietnam etter at det ble kjent at disse var produsert av rusmisbrukere under tvang.

Amerikanske Coloumbia Sportswear har også avsluttet sin kontrakt med en vietnamesisk fabrikk som var omtalt i rapporten.  Men for NorgesGruppen er det å bryte med leverandørene siste utvei, sier Kongsro:

– Når det avdekkes kritikkverdige arbeidsforhold i vår verdikjede, ønsker vi i første omgang å jobbe med leverandørene for å forbedre arbeidsforholdene. Å avslutte forholdet vil sjelden gjøre tilværelsen enklere for de ansatte. Et slikt tiltak vil vi ikke gå til før vi har forsøkt andre mer egnede virkemidler.

Uavhengige kontroller

Coop får sine cashewnøtter gjennom to leverandører; Brynhild Gruppen og nederlandske Intersnack. 70 % av nøttene de kjøper kommer fra India. Resten kjøpes fra Vietnam, forteller informasjonsansvarlige Bjørn Kløvstad:

– Begge leverandører har bekreftet overfor Coop at de ikke handler nøtter med grossister som benytter seg av tvangsarbeid i Vietnam, sier Kløvstad til Framtiden i våre hender.

– Hvordan vet de det med sikkerhet?

– De har sagt til oss at de er klar over at det problemet med tvangsarbeid i institusjoner i Vietnam og at de gjennomfører uavhengige kontroller av sine leverandører hvor de forsikrer seg om at dette ikke skjer, sier Kløvstad.

Også administrerende direktør i Brynhild Gruppen, Karsten F. Hansen, mener kontrollene er vanntette: 

– Brynhild Gruppen har et system for sporbarhet som sørger for at hver inngående levering tilbake til den lokale produsenten blir sporet og registrert. Ved hjelp av disse systemene og vårt leverandørgodkjenningsprogram, kan vi bekrefte at vi ikke kjøper fra produsentene som er omtalt i rapporten fra Human Right Watch, skriver Hansen i en mail til Framtiden i våre hender. 

Vil ha åpenhet

– Tvangsarbeid er uakseptabelt derfor er det helt nødvendig dagligvarebutikkene nå begynner å kontrollere leverandørene sine, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

Nylig utarbeidet vår etikk-og næringslivsavdeling rapporten "Med døren på gløtt" som setter søkelys på betydningen åpenhet i leverandørkjedene i tekstil- og elektronikkbransjen. Offentliggjøring av leverandørlister og åpenhet forhold til hvilke fabrikker og selskaper som produserer varer og produkter er svært viktig for å kunne hindre eller avsløre brudd på etiske retningslinjer. Det gjelder også i dagligvarebransjen, sier Hermstad:

– Full åpenhet er viktig fordi det er grunn til å tro at overgrepene i Vietnam skjer på flere steder enn de som er beskrevet i rapporten.

– Hva kan vi som forbrukere gjøre?

– Nå ser det ut til at butikkene er i gang med å spore leveransene sine. Som forbruker kan du legge press på butikkene ved å spørre og kreve svar på hvor nøttene kommer fra, og hvilke forhold de er produsert under. 

 Framtiden i våre hender vil også følge opp saken og holde folk oppdatert:

– Vi forventer at dagligvarekjedene avslutter kontrakter med eventuelle leverandører som er involvert i tvangsarbeid, sier Hermstad.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!