Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

– Klimarapportering lønner seg

Visste du at norske selskap som er gode på klimarapportering også gjør det bra økonomisk?
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Visste du at norske selskap som er gode på klimarapportering også gjør det bra økonomisk?

ekornesEkornes er blant bedriftene som rapporterte om sine klimagassutslipp. (Foto: Ekornes)
Carbon Disclosure Project (CDP) er en uavhengig, non-profit organisasjon som hvert år samler inn og publiserer informasjon om bedrifters klimagassutslipp. I år ble 4000 selskaper bedt om å rapportere inn sine utslipp. 71 av dem var i Norge.

I Norge har 29 av de 71 selskapene levert inn klimaregnskap til CDP. Det utgjør 41 prosent, og de norske selskapene er dermed dårligst i Norden. Finland er på topp med 67 prosent, mens Sverige og Danmark følger med henholdsvis 63 og 53 prosent.  

– Vi er tilfreds med alle som har rapportert, men selvsagt ikke fornøyd med at svarprosenten blant norske selskaper er såpass lav i forhold til våre naboland. Til tross for at Norge fortsatt ligger langt bak de andre nordiske landene, har det vært en klar økning i Norge i år, sier Jeanett Bergan, leder for ansvarlige investeringer i KLP Kapitalforvaltning.


CDP har gjort en analyse som viser at selskaper som er gode på klimarapportering også gjør det bedre finansielt. Resultatet er tydelig både i Norden og globalt.

– De 26 beste selskapene i det nordiske utvalget har gitt dobbelt så høy avkastning over fem år som de øvrige. Selv om analysen ikke har korrigert for andre forhold som kan påvirke selskapenes finansielle utvikling, er det interessante funn som bør analyseres nærmere, sier Bergan.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim mener det er viktig at bedrifter tør å vise fram utslippene sine.

– Akkurat som land må sette seg klimamål, rapportere om sine utslipp og dele gode eksempler på tiltak og virkemidler, er det veldig viktig at bedrifter gjør det samme, sier Solheim.

Sju selskaper som ikke tidligere har rapportert sine utslipp gjennom CDP rapporterte i år. Disse selskapene er DOF, Ekornes, Eltek, Kongsberg Gruppen, Marine Harvest, Odfjell og Solstad Offshore. 

Av de 29 selskapene som rapporterte får 12 selskaper bedre score i år enn i fjor. Disse selskapene er Atea, Cermaq, DnB NOR, DNO International, Frontline, Norske Skog, Orkla, RCL, Salmar, Schibsted, Statoil og Storebrand.

Norske Skog får best resultat av de norske selskapene med en femteplass i Norden. Også Atea, Storebrand og Ekornes får en plass blant de 20 beste nordiske i årets Carbon Disclosure Leadership Index.

Du kan laste ned både den nordiske og globale rapporten på www.cdproject.net.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!