Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Syv grunner til å droppe lavkarbo

Det går en lavkarbobølge over landet: Ja til biff og bacon – nei til pasta og brød. Ja til smør og fløte, nei til gulrot og kålrot.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Det går en lavkarbobølge over landet: Ja til biff og bacon – nei til pasta og brød. Ja til smør og fløte, nei til gulrot og kålrot.



Avisene gir oss daglig siste nytt om dietten, men glemmer som regel den miljømessige siden av saken. I Vårt Land mener jeg lavkarbo er usolidarisk.

Her er mine syv argumenter for å droppe lavkarbodietten:

1. Den gir dobbelt så høye utslipp av klimagasser som en diett basert på myndighetenes kostholdsråd. En klimavennlig diett er det motsatte av lavkarbo: færre kjøtt- og meieriprodukter.

2. Den er mer arealkrevende. Vi har passert sju milliarder mennesker. Omkring en milliard av disse får ikke nok mat. Det er trist at lavkarbodebatten i så liten grad handler om slike etiske perspektiver. Det er typisk for tiden vi lever i at vi ikke er interessert i de globale perspektivene ved måten vi lever på. Det er et ensidig fokus på personlig forbruk, og livsstilen vår fredes fra diskusjoner om miljø og bærekraft  

3. Den gjør det vanskeligere å samle oppslutning om å endre norsk landbrukspolitikk. I dag er kjøtt den mest forkjælte og subsidierte matvaren, og kjøtt markedsføres vesentlig bedre enn frukt og grønt. Kjøttspisingen har vokst kraftig. Hittil i år har Nortura økt salget av bacon med 15 prosent.

4. Den anbefaler agurk, tomater og paprika – grønnsaker som dyrkes i energikrevende drivhus. Den advarer mot de langt mindre miljøbelastende rotfruktene. Drivhusgrønnsakene gir flere ganger så høye klimagassutslipp som gulrot og kålrot. 

5. Den unner oss ikke høstens norske smaksopplevelser: Epler, pærer, plommer, honning og (fjellmandel)poteter.

6. Den støtter seg til forskning sponset av meieri- og kjøttlobbyen. Særlig den amerikanske kjøttindustrien har lenge finansiert forskning som påvirker oss til å spise mer kjøtt.

7. Den fortrenger andre og mindre miljøskadelige dietter for mennesker som sliter med fedme.

Har du flere argumenter?