Syv grunner til å droppe lavkarbo

Avisene gir oss daglig siste nytt om dietten, men glemmer som regel den miljømessige siden av saken. I Vårt Land mener jeg lavkarbo er usolidarisk.
Her er mine syv argumenter for å droppe lavkarbodietten:
1. Den gir dobbelt så høye utslipp av klimagasser som en diett basert på myndighetenes kostholdsråd. En klimavennlig diett er det motsatte av lavkarbo: færre kjøtt- og meieriprodukter.
2. Den er mer arealkrevende. Vi har passert sju milliarder mennesker. Omkring en milliard av disse får ikke nok mat. Det er trist at lavkarbodebatten i så liten grad handler om slike etiske perspektiver. Det er typisk for tiden vi lever i at vi ikke er interessert i de globale perspektivene ved måten vi lever på. Det er et ensidig fokus på personlig forbruk, og livsstilen vår fredes fra diskusjoner om miljø og bærekraft
3. Den gjør det vanskeligere å samle oppslutning om å endre norsk landbrukspolitikk. I dag er kjøtt den mest forkjælte og subsidierte matvaren, og kjøtt markedsføres vesentlig bedre enn frukt og grønt. Kjøttspisingen har vokst kraftig. Hittil i år har Nortura økt salget av bacon med 15 prosent.
4. Den anbefaler agurk, tomater og paprika – grønnsaker som dyrkes i energikrevende drivhus. Den advarer mot de langt mindre miljøbelastende rotfruktene. Drivhusgrønnsakene gir flere ganger så høye klimagassutslipp som gulrot og kålrot.
5. Den unner oss ikke høstens norske smaksopplevelser: Epler, pærer, plommer, honning og (fjellmandel)poteter.
6. Den støtter seg til forskning sponset av meieri- og kjøttlobbyen. Særlig den amerikanske kjøttindustrien har lenge finansiert forskning som påvirker oss til å spise mer kjøtt.
7. Den fortrenger andre og mindre miljøskadelige dietter for mennesker som sliter med fedme.
Har du flere argumenter?