Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Selskaper holder leverandørlister hemmelig

Kun to av 18 undersøkte selskaper i kles og elektronikkbransjen har åpne leverandørlister. De lar heller ikke omverden få innblikk i andre viktige deler av sitt etikkarbeid. Dette viser en fersk rapport fra Framtiden i våre hender.
Kun to av 18 undersøkte selskaper i kles og elektronikkbransjen har åpne leverandørlister. De lar heller ikke omverden få innblikk i andre viktige deler av sitt etikkarbeid. Dette viser en fersk rapport fra Framtiden i våre hender.

syerskehovedVet du hvem som syr klærne dine?

ForsideapenhetI «Med døren på gløtt? Om merkevareselskapenes manglende åpenhet» undersøkes en rekke selskaper som produserer forbruksvarer til det norske markedet. Resultatet er nedslående: Alle selskapene har etiske retningslinjer for sin leverandørkjede, men ønsker ikke at omverden skal få innsyn i hvorvidt de klarer omsetter fagre ord til praksis, det vil si om arbeidsforholdene på fabrikkene faktisk blir bedre.

Rapporten viser at bare to av 18 selskaper som er blitt undersøkt, opererer med åpne leverandørlister. Selskapene begrunner hemmeligholdet av leverandørlistene med deres utsatte konkurransesituasjon, men rapporten viser at dette og andre argumenter for manglende åpenhet er i ferd med å bli kraftig svekket.

Selskaper som har åpne leverandørlister, slik som Nike, Adidas, Puma, Timberland, Stormberg og Bj Sport sier de ikke har erfart negative konsekvenser som en følge av sin åpenhetspraksis.

Rapporten belyser også en rekke andre forhold; om selskapene selv mener at de har implementert sine etiske retningslinjer, hvorvidt de offentliggjør kontrollrapportene fra fabrikkbesøk og i hvilken grad de er åpne om forbedringer og tiltak de må gjennomføre.

Følgende 18 selskaper dekkes av undersøkelsen:
Klesselskaper: H&M, Varner-gruppen, Voice, Lindex, KappAhl, Gina Tricot, Bestseller og Inditex (Zara og Massimo Dutti m.fl.)
Pc-produsenter: HP, Dell, Acer, Lenovo og Toshiba
Mobiltelefonprodusenter: Nokia, Samsung, LG Electronics, Apple, R.I.M.

Framtiden i våre hender krever blant annet at selskapenes leverandørliste gjøres tilgjengelig for allmennheten, at de må være åpne om sine fabrikk-kontroller og samarbeide med fagbevegelsen på alle nivåer.

Rapporten har blant annet blitt omtalt i Dagens Næringsliv og på nrk.no og blitt kommentert i Ukeavisen Ledelse.

Den er skrevet av researcher Eirik Hovland Steindal og fagrådgiver Carin Leffler. Kvalitetssikrer er Espen Løken, tidligere Fafo-ansatt, nå administrasjonssjef i Industri Energi.

Her kan du laste ned rapporten «Med døren på gløtt? Om merkevareselskapenes manglende åpenhet».