Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Jubler for Nordeas atom-nei

Etter langvarig press fra Framtiden i våre hender og forbrukere selger Nordea seg ut av atomvåpenprodusenter. Kundene jubler, men lover å holde banken under oppsikt.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Etter langvarig press fra Framtiden i våre hender og forbrukere selger Nordea seg ut av atomvåpenprodusenter. Kundene jubler, men lover å holde banken under oppsikt.

sevang-webThomas Sevang og Nordea fikk så mange negative reaksjoner at de nå har valgt å selge seg ut av atomvåpenproduksjon. (Foto: Nordea)
Una_denneUna Oksavik Oltedal.
Framtiden i våre hender har vært svært kritiske til Nordea som har investert nordmenns sparepenger i atomvåpenprodusenter. Også forbrukerne har reagert negativt på Nordeas holdning til atomvåpen og samfunnsansvar. Flere av dem varslet Nordea om at de ville bytte bank som en følge av mangelen på samfunnsansvar.

Nå har Nordea bestemt seg for å fryse alle fondsinvesteringer i 24 selskaper som er involvert i produksjon av atomvåpen.

– Det er veldig positivt at Nordea tar reaksjonene fra forbrukere og interesseorganisasjoner på alvor, sier Una Oksavik Oltedal.

Oksavik Oltedal er Nordea-kunde, men da hun fikk vite om Nordeas investeringer i atomvåpen, satte hun i gang arbeidet med å bytte bank. Hun sendte forespørsler til Nordeas konkurrenter for å forhøre seg om deres etikkarbeid og hvordan de utøver sitt samfunnsansvar.

– Jeg var godt i gang med prosessen, men før jeg rakk å skifte bank bestemte altså Nordea seg for å selge seg ut av atomvåpenprodusentene. Nå vil jeg gå en ekstra runde før jeg bestemmer meg. Det er flott at Nordea sier de skal selge seg ut, men jeg vil gjerne se at de faktisk gjør det før jeg bestemmer meg for om jeg skal fortsette kundeforholdet hos dem eller ikke, sier Oksavik Oltedal.

arild180250Arild Hermstad.Arild Hermstad er leder i Framtiden i våre hender, og han lover Oksvik Oltedal og andre forbrukere at Framtiden i våre hender vil fortsette å følge med på og overvåke hvordan Nordea og andre finansinstitusjoner investerer midlene sine.

– Det er flott at Nordea nå selger seg ut av atomvåpenprodusenter, men både Nordea og andre finansinstitusjoner har mye å gå på når det gjelder å ta samfunnsansvar i forhold til miljø og klima. Da tenker jeg spesielt på investeringer i selskap som ødelegger regnskogen og motarbeider klimaforhandlingene, sier Hermstad.

Også Røde Kors Ungdom har vært engasjert i Nordeas atominvesteringer. Nylig hadde de en informasjonsaksjon over hele landet hvor de informerte Nordea-kunder om atomsaken.

–  Vi setter stor pris på at Nordeas kunder har fortalt banken sin hva de mener om atomvåpen, og det er flott at Nordea viser at de tar både oss og sine kunder på alvor i denne saken. Vi er selvfølgelig glade for resultatet og gratulerer Nordea med en god beslutning, sier en fornøyd Knut Sverre, leder i Røde Kors Ungdom.

Thomas Sevang, informasjonssjef i Nordea innrømmer at presset fra forbrukerne har spilt en rolle når beslutningen ble som den ble.

– I løpet av de siste årene har Nordea i Norge hatt dialog med interesseorganisasjoner som Framtiden i Våre Hender, Røde Kors og Amnesty International. Flere kunder har også gitt tydelig uttrykk for hvordan de ønsker sine fondsmidler investert. Tilbakemeldingene fra kundene er selvsagt svært viktige for oss, sier Sevang.

PS: I høst har Framtiden i våre hender og Amnesty en samarbeidskampanje hvor vi jobber med bedrifters samfunnsansvar. Kampanjen heter «Makt forplikter», og du kan lese mer om den her.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!