Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Nordea selger seg ut av atomvåpen

Etter press fra Framtiden i våre hender selger Nordea seg ut av selskap som er involvert i atomvåpenproduksjon. – Dette er et viktig gjennombrudd som viser at arbeidet vi gjør nytter, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Etter press fra Framtiden i våre hender selger Nordea seg ut av selskap som er involvert i atomvåpenproduksjon. – Dette er et viktig gjennombrudd som viser at arbeidet vi gjør nytter, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.


arild-hermstad-borsArild Hermstad er glad for at Nordea selger seg ut av atomvåpen. (Foto: Lillian Andersen)

12. oktober kunne Framtiden i våre hender fortelle at Nordea selger fond i selskap som er involvert i atomvåpenproduksjon. Dette førte til skarpe reaksjoner fra flere etikkeksperter og på lederplass i aviser. Flere kunder varslet at de ville bytte bank.

Nå, mindre enn tre uker  etter avsløringen, velger Nordea å stoppe alle fondsinvesteringer i selskaper involvert i atomvåpenproduksjon.

– Dette er gode nyheter, og det viser at arbeidet vi gjør nytter. Nordea er blant de største bankene i Europa, så dette vil bli lagt merke til, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

Etter Framtiden i våre henders avsløring om Nordeas atomvåpeninvestering, ble saken omtalt i en rekke medier. Også i sosiale medier har saken skapt stort engasjement.

– Saker som dette skaper engasjement, de sprer seg fort i de sosiale mediene. Mange leste og delte saken vår, og på Framtiden i våre henders Facebook-vegg fortalte Nordea-kunder at de ville bytte bank og oppfordret andre til å gjøre det samme. Når forbrukerne velger å engasjere seg og krever endringer har de mye makt, mener Arild Hermstad. Også Røde Kors Ungdom har engasjert seg i saken.

Hermstad benytter også anledningen til å skryte av Nordea.

– Det tok ikke lang tid fra saken dukket opp til Nordea tok beslutningen. Nordea er det største finanskonsernet i Norden, likevel har de her vist at de kan snu seg raskt og gjøre endringer når de ser at det er riktig. Dette er en viktig avgjørelse, sier Hermstad, som mener at det er viktig at næringslivet bruker den innflytelsen de har for å fremme samfunnsansvar. Han håper og tror at Nordea nå har lært at de må gå lenger enn det som kreves gjennom lover og regler dersom de skal ta samfunnsansvar på alvor.


Beslutningen innebærer at Nordea fryser alle fondsinvesteringer i 24 selskaper som er involvert i produksjon av atomvåpen. Nordea sier de ikke vil gjøre nye investeringer i disse selskapene og vil bruke tiden frem til nyttår til å granske selskapene opp mot dagens vedtak og beslutte hvordan det skal gjennomføres i praksis.

– I løpet av de siste årene har Nordea i Norge hatt dialog med interesseorganisasjoner som Framtiden i Våre Hender, Røde Kors og Amnesty International. Flere kunder har også gitt tydelig uttrykk for hvordan de ønsker sine fondsmidler investert. Tilbakemeldingene fra kundene er selvsagt svært viktige for oss, sier Thomas Sevang, informasjonssjef i Nordea Bank Norge.

Sammen med Amnesty har Framtiden i våre hender for tiden en kampanje som heter «Makt forplikter»
.

– Vi krever at norske bedrifter skal ta samfunnsansvar og at nærings- og handelsminister Trond Giske skal innføre bindende retningslinjer for næringslivet. Denne saken viser at det er behov for kampanjer som dette, og at slike aksjoner og kampanjer nytter, sier Arild Hermstad.

I løpet av to dager har over 10.000 signert på et brev som skal sendes til Giske. Du kan også signere brevet her.

Framtiden i våre hender var også en viktig aktør da de etiske retningslinjene for Oljefondet ble etablert i 2004. I forkant kom Framtiden i våre hender med en rekke avsløringer av blant annet atomvåpenprodusenter i Oljefondets portefølje. Disse avsløringene bidro til at atomvåpenprodusenter ble - sammen med klasevåpen- og landmineprodusenter, ekskludert da de etiske retningslinjene kom på plass.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!