Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Kjente merkeselskaper skjuler produksjonsforhold

Du får ikke vite hvem som egentlig lager dine klær, datamaskin eller mobiltelefon.  Merkevareselskapene vil ikke offentliggjøre navnet på sine leverandører, selv om de ikke taper på en slik åpenhet, viser en ny rapport fra Framtiden i våre hender.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Du får ikke vite hvem som egentlig lager dine klær, datamaskin eller mobiltelefon.  Merkevareselskapene vil ikke offentliggjøre navnet på sine leverandører, selv om de ikke taper på en slik åpenhet, viser en ny rapport fra Framtiden i våre hender.

syerskehovedVet du hvem som syr klærne dine? Trolig ikke, for merkevareprodusentene preges av hemmelighold.
I flere år har Framtiden i våre hender påvist overgrep og elendige arbeidsforhold i fabrikker som produserer varer som havner i norske butikker. I den nye rapporten «Med døren på gløtt?» undersøkes 18 selskaper som produserer klær, datamaskiner og mobiltelefoner til norske forbrukere.

– Åpenhet om hvilke fabrikker og selskaper som leverer deler til elektronikkbransjen eller syr klær for klesbutikkene er svært viktig for å kunne hindre eller avsløre brudd på etiske retningslinjer i produksjonen, sier Carin Leffler, fagrådgiver i Framtiden i våre hender. 

Dessverre er det få som gjør nettopp dette.

Carin Leffler får støtte av Stormberg-eier Steinar Olsen, som også etterlyser mer åpenhet. Stormberg har nesten all sin produksjon i Kina og er åpne om sine leverandører.

– Vi ønsker å bidra til at det blir litt bedre arbeidsforhold på hver enkelt fabrikk, at grunnleggende menneskerettigheter følges og forbudet mot barnearbeid respekteres. Da nytter det ikke med hemmelighold. Hemmelighold er den gammeldagse måten å tenke på, sier Olsen.

De siste to tiårene har det vært økt oppmerksomhet rundt arbeidsforholdene i fabrikker som syr klær eller lager sko. Enkelte kjente merkenavn, som Nike og Adidas har blitt presset til full åpenhet etter avsløringer om elendige arbeidsforhold. Noen norske produsenter – som Helly Hansen og Stormberg – har valgt å gå foran som gode eksempler og er åpne om hvor de produserer varene sine.

Les "Fagforeningsledere tas av dage" på nrk.no.

Selv om noen få opererer med åpenhet, velger de fleste taushet når det kommer til leverandørlister.

Av de 18 selskapene som er undersøkt i rapporten var det bare to selskaper (HP og Dell) som har valgt å offentliggjøre sin leverandørliste. 

De 18 selskapene som er undersøkt er:

Åtte klesselskaper:
H&M, Varner-gruppen, Voice, Lindex, KappAhl, Gina Tricot, Bestseller og Inditex (Zara og Massimo Dutti m.fl.)
Fem pc-produsenter: HP, Dell, Acer, Lenovo og Toshiba
Fem mobiltelefonprodusenter: Nokia, Samsung, LG Electronics, Apple, R.I.M

– Vår undersøkelse har også sett på en rekke andre forhold; om de har etiske retningslinjer, om de har implementert de etiske retningslinjene, hvorvidt de offentliggjør kontrollrapportene fra fabrikksbesøk og i hvilken grad de er åpne om forbedringer og tiltak de må gjennomføre.

Ifølge Leffler er det utstrakt hemmelighold om alle disse forholdene. Unntaket er de etiske retningslinjene, som selskapene er ivrige med å fortelle omverden om.

– Etiske retningslinjer har blitt etablert som en standard i bransjen og dette er positivt, sier Carin Leffler. – Men det hjelper lite når selskapene ikke er villige til å la utenforstående kontrollere om retningslinjene blir holdt. Selskaper som snakker varmt om sine etiske retningslinjer uten å være åpen for etterprøvbarhet balanserer på en knivsegg og det vil bli satt spørsmålstegn ved deres troverdighet.

Framtiden i våre hender har tidligere avdekket kritikkverdige arbeidsforhold for tekstilarbeidere som syr uniformer for det norske forsvaret i Kina.

– Selskapene som produserer klær og elektronikk for det norske markedet benytter seg av fabrikker i Kina og India fordi de leverer billig. Men grunnen til at det er billigere å produsere her er nettopp fordi leverandører og underleverandører presser ned lønn og bryter helse- og sikkerhetsforskrifter, sier Leffler.

For å sikre arbeiderrettighetsperspektivet har NGOer og fagforeninger fra fem produksjonsland kommet med innspill til rapporten. De understreker at åpne leverandørlister og offentlige revisjonsrapporter vil være viktige elementer i deres arbeid for å bedre arbeidsforholdene lokalt. Organisasjonene framhever at større åpenhet vil styrke arbeidernes stilling i forhandlinger med fabrikkledelsen. Det vil også kunne styrke det internasjonale samarbeidet i form av solidaritetsaksjoner og i kommunikasjonen direkte med merkevareselskapene.

– Tiden er i ferd med å renne ut for dem som driver med hemmelighold. Framtiden i våre hender krever at selskapets leverandørliste gjøres tilgjengelig for allmennheten. De må også være åpne om sine fabrikk-kontroller og samarbeide med de lokale fagforeningene om hvor mye de betaler for varene, avslutter Leffler.

I løpet av de siste årene har det kommet flere urovekkende rapporter om produksjonsforholdene for mobiltelefoner. I artikkelen «Apple-lansering med bismak» kan du lese om flere studier av fabrikker i Kina som antas å produser iPhone og iPad. Apple er et av selskapene som i vår rapport ikke vil være åpne om sine underleverandører.


Les også kommentar fra Magne Lerø, redaktør i Ukeavisen ledelse, som skriver om kritikkverdige arbeidsforhold og åpenhet i leverandørkjeden: Brutaliteten bak billige klær

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!