Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Bytter bank etter Nordea-aksjon

Flere Nordea-kunder vil bytte bank etter dagens landsomfattende aksjon. På en rekke steder ble det protestert mot at banken investerer nordmenns sparepenger i atomvåpen.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Flere Nordea-kunder vil bytte bank etter dagens landsomfattende aksjon. På en rekke steder ble det protestert mot at banken investerer nordmenns sparepenger i atomvåpen.

nordeaaksjonErik Borchgrevink fra Røde Kors Ungdom deler ut informasjon utenfor Nordea på Majorstuen i Oslo. (Foto: Anne Kari Garberg)

nordeaaksjon-knutsverreKnut Sverre aksjonerer utenfor Nordea.Over hele landet har det vært aksjoner utenfor Nordeas filialer. Aksjonen har vært i regi av Røde Kors Ungdom, og bakgrunnen er Framtiden i våre henders sak om Nordea som investerer nordmenns sparepenger i atomvåpen.

Mens andre store norske aktører har fjernet atomvåpenprodusenter fra sine porteføljer, mener Nordea at det er helt greit å investere i masseødeleggelsesvåpen. Det liker ikke kundene.

– Kundene vi har snakket med har takket for informasjonen, og flere sier de nå vil skifte bank. Den siste kunden jeg snakket med vil skifte bank både for seg selv og sine barn, sier Erik Borchgreink i Røde Kors Ungdom.

Borchgreink aksjonerte utenfor Nordea på Majorstuen i Oslo. Dette var bare en av mange store aksjoner over hele landet.

– Vi ønsker å skape oppmerksomhet rundt Nordeas investering i atomvåpen og få Nordea-kunder til å skifte bank. Nordea må forstå at det ikke er etisk riktig å investere nordmenns sparepenger i atomvåpen, sier Knut Sverre i Røde Kors.

Også da Framtiden i våre hender fortalte om saken for to uker siden varslet flere kunder at de ville bytte bank.

– Da jeg så nyheten tenkte jeg, oj, det her skulle jeg visst før. Her har jeg ikke brukt forbrukermakta mi, sier 28 år gamle Una Oksavik Oltedal som bor i Ytre Enebakk.

Hun fikk med seg nyheten om Nordeas atomvåpeninvesteringer på Framtiden i våre hender sin facebookside i går og tok affære med en gang.

NordeaUna Oksvik Oltedal bytter bank.– Jeg tok kontakt med en bank jeg brukte tidligere og spurte hvilke etiske retningslinjer de har. Jeg sendte en mail med en rekke spørsmål, også om hvilke praktiske ordninger de har. Nå venter jeg på svar fra dem, sier Oltedal.

Nordea sier selv at de ikke har planer om å trekke seg ut av atomvåpenprodusenter som Serco Grop Plc, Northrop Grumman Corporation, Boeing co og EADS.

– Så lenge det ikke finnes noe internasjonalt avtaleverk mot atomvåpen vil ikke Nordea selge seg ut av selskapene. For at vi skal kunne gjøre en forskjell trenger vi et internasjonalt forbud som vil gi mange investorer en mulighet til å handle kollektivt, slik det ble gjort mot klasevåpen, sier Sasja Beslik, leder for ansvarlige investeringer i Nordea.

Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, kjøper ikke den forklaringen.
 
– En skulle tro at Nordea ikke har fulgt med i utviklingen av etisk fondsforvaltning overhodet, sier Hermstad.

Han mener Nordea bruker argumenter som var gangbar mynt ti år tilbake.

– De avslører at de kun tar etiske hensyn hvis de blir presset til det.


MAKT FORPLIKTER:
SIGNER KAMPANJEN FOR NÆRINGSLIVETS SAMFUNNSANSVAR

mf_opprop_norFramtiden i våre hender og Amnesty krever bindende retningslinjer for nærinsglivets samfunnsansvar. Bli med og bidra til at nærinsglivet ikke lenger kan gi blaffen i menneskerettigheter og etikk!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!