Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

De vil ha deg med på laget

Er det greit at norske bedrifter bryter menneskerettigheter når de opererer i utlandet? Nei, mener Arild Hermstad og John Peder Egenæs. Hva mener du?
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Er det greit at norske bedrifter bryter menneskerettigheter når de opererer i utlandet? Nei, mener Arild Hermstad og John Peder Egenæs. Hva mener du?

arildogjohnpwebJohn Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty, og Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, håper du vil engasjere deg i høstens kampanje. (Foto: Kristin Rødland Buick)
Makt_forplikter_plakatI høst skal Framtiden i våre hender og Amnesty International samarbeide om en kampanje hvor vi ser på norsk næringsliv og deres samfunnsansvar. Opptrer norske selskap redelig mot lokalbefolkning og miljø når de operer i utlandet – i land som ikke har et lovverk like regulert som i Norge? Betaler de arbeiderne enn lønn de kan leve av? Følger de lokale lover og regler? Tar de så strenge miljøhensyn som de er forpliktet til?

Vi vet at mange norske selskap ikke gjør det. Og i høstens kampanje vil vi vise eksempler på hvordan bedrifters mål om fortjeneste og utbytte prioriteres høyere enn det å ta samfunnsansvar i landet de operer i. Vi har blant annet et eksempel på et norsk selskap som har tilrøvet seg store oljeressurser i Sudan.

Kampanjen startet 26. oktober og vi vil gjerne ha deg med på laget framover! Vi trenger så mange som mulig som kan gi beskjed til norske politikere og næringsliv at vi følger med på dem og krever at de tar samfunnsansvar. Her finner du er oversikt over hva som skjer der du bor. Du kan også kontakte lokallagskoordinator Hanne på hanne@framtiden.no eller 93 69 06 81 hvis du vil ha informasjon om hva du kan gjøre for noe.


Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, gleder seg til å samarbeide med Amnesty.

– Amnesty er svært flinke på å arrangere kampanjer og få med seg medlemmene. Nå håper vi at denne entusiasmen og gjennomføringsevnen skal smitte over på Framtiden i våre hender og alle våre medlemmer, sier Hermstad.

Det er lagt opp til at aksjonister Framtiden i våre hender og Amnesty skal aksjonere sammen over hele landet. Vi oppfordrer deg til å følge med på www.framtiden.no/maktforplikter for informasjon om hvordan du kan engasjere deg. Vi kommer blant annet til å stå på stand i flere lokalmiljø og vi vil skrive brev som skal overleveres til stortingspolitikere i ditt fylke. Alt dette trenger vi hjelp av deg til å gjøre. Du kan også kontakte din lokallagskoordinator for mer informasjon.

Vi har to overordnede mål med kampanjen. Det er er å få nærings- og handelsminister Trond Giske til å innføre bindende retningslinjer for næringslivets samfunnsansvar. Vi kommer også til å kreve at norske selskaper ikke gjør seg skyldig i brudd på menneskerettigheter.

– Dersom mange nok av Framtiden i våre hender og Amnestys medlemmer sier fra om dette, så tror vi dette er mulig å få til. Det er tross alt to av Norges største organisasjoner som nå jobber sammen, sier Arild Hermstad.


Også John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty, ser fram til samarbeidet med Framtiden i våre henders medlemmer.

– Vi er glade for samarbeidet fordi vi både faglig og i forhold til medlemmer og aktivister utfyller hverandre. Vi oss til felles kampanje i høst. Samarbeidet gir oss større gjennomslagskraft i forhold til kravene våre. Sammen er vi sterkere, sier Egenæs.

Både Egenæs og Hermstad tror samfunnsansvar er noe mange vil engasjere seg i. Fordi det er et viktig tema.

– Det er ikke akseptabelt at norske selskap, verken offentlige eller private, bryter etiske regler og menneskerettigheter bare fordi de operer i utlandet, sier Hermstad.

Han får støtte av Egenæs i Amnesty.

– Det er viktig å aksjonere mot næringslivet for å minne dem på at opinionen følger med på det de gjør, om de for eksempel bryter menneskerettighetene eller opptrer uetisk på andre måter. Næringslivet må forstå at deres omdømme og dermed forretningsdrift kan være i fare dersom de ikke etterlever dette, sier Egenæs.

Ønsker du å være med på høstens samarbeidskampanje mellom Framtiden i våre hender og Amnesty? Og si fra til norske bedrifter at vi følger med på hva de gjør?  Da kan du sjekke ut www.framtiden.no/maktforplikter og www.amnesty.no for mer informasjon om hvordan. Du kan også kontakte ditt lokallag eller Framtiden i våre henders lokallagskoordinator Hanne Gustavsen på hanne@framtiden.no.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!