Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Disse tjener på t-skjorten din

Se for deg at du kjøper denne t-skjorten til 149 kroner i en norsk butikk. Da går fem øre til arbeideren som plukket bomull og 48 øre til den som sydde skjorten.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Se for deg at du kjøper denne t-skjorten til 149 kroner i en norsk butikk. Da går fem øre til arbeideren som plukket bomull og 48 øre til den som sydde skjorten.

nytskjorteHer ser du hvem som tjener penger på t-skjorten. (Grafikk: Asbjørn Goa/Stavanger Aftenblad)

Framtiden i våre hender har i lang tid jobbet for at de menneskene som produserer klærne våre skal få en lønn de kan leve av. Det er tydeligvis behov for arbeidet vårt. Stavanger Aftenblad har laget denne grafikken basert på informasjon fra blant andre Framtiden i våre hender. Den viser tydelig hvem som stikker av med pengene vi betaler for t-skjorten våre. Mens merkevareeieren og butikken stikker av med nesten 100 kroner, sitter tekstilarbeideren igjen med 48 øre.

– Dette er uholdbart. Vi hører ofte argumenter om at det er så lave levekostnader i disse landene at det ikke er nødvendig med høyere lønninger. Dette er naturligvis feil. Framtiden i våre hender og andre organisasjoner har dokumentert det motsatte; at lønnene ikke er til å leve av, sier Carin Leffler, fagrådgiver i Framtiden i våre hender.

– Vårt viktigste krav til kleskjedene er at de skal sikre tekstilarbeiderne en levelønn, sier hun.


I tillegg til de som syr klærne våre, er det også noen som produserer og plukker bomull som skal til for å lage klærne. Framtiden i våre hender har regnet ut hvor lite som tilfaller bomullsplukkerne. Folkevett-reportasjen "Fattigdommen bak våre klær" er fortsatt like aktuell.

Flesteparten av bøndene i marginaliseres. I 2009 begikk for eksempel 49 indiske bønder selvmord hver dag, i snitt. Ofte ved å drikke sprøytemidler. Nesten alle de 90 landene der bomull dyrkes er utviklingsland, og de fallende prisene på klær øker gapet mellom inntekter og utgifter, og gjelden blir uhåndterlig.

For klær har blitt svært mye billigere de siste årene, og dermed blir bøndenes inntekt mindre. Fra 1990 og 2009 sank realprisene på det vi fyller i klesskapene våre med 59 prosent. I samme periode doblet vi forbruket.

Tekstilarbeideren Anju har blogget hos framtiden.no og fortalt om livet som mor, kone og tekstilarbeider. Hun fortalte om et tøft og vanskelig liv.

– Arbeid som tok 3-4 timer tjente jeg 2 kroner og 70 øre på, forteller Anju.
 
Anju_blurred_300Anju, som har blogget hos oss, ønsker å være anonym.Rommet familien bor på koster 160 kroner i måneden, og for å få bli boende må Anju handle mat av huseieren eller fra butikker han huseieren peker ut. Der er varene mye dyrere enn på markedet, men familien er redd for å bli kastet ut til Dehlis enorme boligmangel.

–  Ledelsen vil alltid late som de bedrer situasjonen i fabrikken for å tilfredsstille kleskjedene og dem som gjør kontroller, slik at de kan vise fram gode rapporter. Kleskjedene må være mer ærlige og passe på at deres regler følges opp ved fabrikken, sier blogger Anju.

Så da er det store spørsmålet: Hva kan vi som forbrukere gjøre for at bøndene og tekstilarbeiderne skal få en større del av kaken og en lønn de kan leve av?

– Noe folk kan gjøre for å støtte tekstilarbeidere i India og Bangladesh, er å delta i kampanjer som øver press mot virksomhetene, og sørge for at når kleskjedene trør feil så blir det kjent via sosiale medier. Det er ingenting de store selskapene frykter som negativ omtale og tap av omdømmet, sier Leffler.

I tillegg er det mulig å kjøpe Fairtrade-klær. Fairtrade er en internasjonal merkeordning som gjennom handel styrker bønder og arbeidere i fattige land. Med mer rettferdige handelsbetingelser kan bønder og arbeidere selv bekjempe fattigdom.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!