Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Kritiserer Statoils skiferolje

Statoil satser nå stort på miljøfiendtlig skiferolje. Framtiden i våre hender forstår ikke hvordan den norske regjeringen har samvittighet til å være med på denne satsingen.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Statoil satser nå stort på miljøfiendtlig skiferolje. Framtiden i våre hender forstår ikke hvordan den norske regjeringen har samvittighet til å være med på denne satsingen.

arild-hermstad-borsArild Hermstad og Framtiden i våre hender kritiserer Statoils satsing på ukonvensjonell energi. (Foto: Lillian Andersen/Framtiden i våre hender)

Statoil gjør nok en storinvestering innen ukonvensjonelle petroleumsressurser i Nord-Amerika når de legger 24,5 milliarder kroner på bordet for å kjøpe skiferolje-selskapet Brigham Exploration. Å utvinne skiferolje er både svært energikrevende og miljøbelastende.

– Det er svært skuffende at Statoil utvider sin satsing på ukonvensjonell energi. Det er tydelig at eierne av Statoil ikke har tenkt å legge seg borti Helge Lunds svært klimaskadelige strategi, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

Statoil og Helge Lund varslet i dag at de vil posisjonere seg som en ledende aktør i USAs raskt voksende industri for utvinning av landbasert olje og gass, i tråd med Statoils strategi.

– Som majoritetseier burde staten tatt ansvar og presset Statoil til å satse på fornybar energi i stedet for fossil energi. Når staten ikke klarer dette, mener jeg de heller bør selge seg ut. Vi kan ikke sitte og se på at en statseid norsk bedrift satser penger på at verden ikke skal klare å nå togradersmålet, sier Hermstad.

Hermstad og Framtiden i våre hender tror ikke at det norske folk ønsker å eie et klimafiendtlig Statoil som vi nå ser.


Den senere tid har Statoil investert kraftig i både skifergass, oljesand og nå skiferolje. I tillegg presses det på for stadig nye leteområder i Norge.

– Det hele er ganske enkelt: Skal verden unngå en klimakrise, må store deler av den ukonvensjonelle energien bli liggende. Henter vi opp alt, vil det bety katastrofe for verdens klima, sier Hermstad.

Framtiden i våre hender har tidligere skrevet mye om og kritisert Statoils investeringer i skifergass. Blant annet hadde vi besøk av Tanyete Colon her i Oslo, den amerikanske moren som har satt i gang en stor amerikansk demonstrasjon mot Statoil. Framtiden i våre henders besteforeldreaksjon har også protestert mot Statoil, blant annet gjennom en stor annonsekampanje som fikk mye oppmerksomhet både i Norge og Canada.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!