Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Vil bytte bank etter Nordea-avsløring

Etter at Framtiden i våre hender avslørte at Nordea investerer i selskap som produserer atomvåpen, vurderer flere å bytte bank. Una Oksavik Oltedal har allerede tatt affære.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Etter at Framtiden i våre hender avslørte at Nordea investerer i selskap som produserer atomvåpen, vurderer flere å bytte bank. Una Oksavik Oltedal har allerede tatt affære.


nordeaAndre store fondsforvaltere i Norge holder seg unna atomvåpen. Nordea, derimot, har flere atomvåpenselskaper i sine porteføljer (Foto: flickr.com)

UNA-oksavikUna Oksavik Oltedal er lite fornøyd med Nordea.– Da jeg så nyheten tenkte jeg, oj, det her skulle jeg visst før. Her har jeg ikke brukt forbrukermakta mi, sier 28 år gamle Una Oksavik Oltedal som bor i Ytre Enebakk.

Hun så nyheten om Nordeas atomvåpeninvesteringer på Framtiden i våre hender sin facebookside i går og bestemte seg med en gang for å bytte bank. Nå vurderer hun å gå tilbake til sin gamle bank – dersom de tar etikk på alvor.

– Det jeg gjorde i går, var at jeg tok kontakt med en bank jeg brukte tidligere og spurte hvilke etiske retningslinjer de har. Jeg sendte en mail med en rekke spørsmål, også om hvilke praktiske ordninger de har. Nå venter jeg på svar fra dem, sier Oltedal.

Mange reaksjoner

Framtiden i våre hender har i flere år satt søkelys på norske fondsforvalteres etikkarbeid. I vår siste gjennomgang av Nordeas porteføljer fant vi både Serco Grop Plc, Northrop Grumman Corporation, Boeing co og EADS i Nordeas portefølje. Alle fire er involvert i produksjon og vedlikehold av komponenter til kjernefysiske våpen.

Selskapene har derfor blitt kastet ut av oljefondet og av de andre store norske fondsforvalterne.  Men Nordea sier de vil vente på et internasjonalt forbud før de selger seg ut av atomvåpen-selskapene.

Det er det mange som reagerer på.

«Jeg bytter bank til Cultura i dag i protest mot uetiske innvesteringer, og oppfordrer alle andre til å gjøre det samme!”, skrev Bård Inge Felix Solheim på Framtiden i våre henders facebookside i går.

«Æsj, på tide å bytte bank... og jeg som trodde at jeg var så fornøyd med Nordea» var en annen kommentar. 

Viktig med etikk

Una Oksavik Oltedal er også helt klar på at hun ikke er interessert i å ha pengene sine i en bank som ikke har en mer offensiv etikk:

– Jeg er mot produksjon og bruk av atomvåpen, sier Oltedal som også har planer om å kontakte Nordea og fortelle at det er atomvåpeninvesteringene som gjør at hun nå ønsker å flytte pengene sine et annet sted.

– Jeg kommer til å si meningen min direkte til Nordea, og det oppfordrer jeg også andre til å gjøre.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!