Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Mistet lass med cyanid i elva

En lastebil som fraktet cyanid til en delvis norskeid gullgruve i Burkina Faso veltet i slutten av juli og mistet en last med cyanid i en elv. Ulykken har skapt frykt og ført til kritikk mot gruveselskapet Avocet.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
En lastebil som fraktet cyanid til en delvis norskeid gullgruve i Burkina Faso veltet i slutten av juli og mistet en last med cyanid i en elv. Ulykken har skapt frykt og ført til kritikk mot gruveselskapet Avocet.

AvocetDenne lastebilen fraktet cyanid til Inatagruven i Burkina Faso da den veltet ut i elv. Foto: Avocet

Gruveselskapet Avocet Mining er notert på Oslo Børs og har flere norske aksjonærer. I begynnelsen av oktober steg Avocets aksjekurs på børsen etter en melding om 40 prosent økte gullreserver i Inata-gruven i Burkina Faso.

På samme tid møtte selskapet kritikk og misnøye etter en ulykke der en last med cyanid på vei til gruven havnet i en elv og gift lekket ut. Avocet får kritikk for mangelfull informasjon til lokalsamfunnene som bor ved elven, og for ikke å ha signert ”Cyanid Code”, en bedriftsstandard for behandling av det giftige kjemikaliet.

Det var 29. juli at en lastebil med fire paller cyanid veltet i en elv ved Djibo i Burkina Faso. Lastebilen tilhørte ghanesiske Vehrad Transport og fraktet cyanid for leverandøren Samsung til gullgruven Inata. Inata var tidligere eid av norske Wega Mining, som ble kjøpt opp av Avocet i 2009. Avocet Mining er nå listet på Oslo Børs og har ”en stor andel av sine aksjeeiere i Skandinavia”. Cyanid er et viktig kjemikalie i gullproduksjonen.

Etter ulykken ble det raskt slått alarm til lokale myndigheter om muligheten for at det giftige kjemikaliet skulle forgifte elven. Avocet og lokale myndigheter advarte folk som lever langs elven til å ikke drikke eller bruke vannet. Umiddelbar kontrollmåling av vannet viste høye verdier av cyanid like ved lastebilen, og de neste dagene ble det funnet død fisk i elveleiet. Giftnivåene sank over de neste dagene, og ingen personer har siden meldt om skader.

Avocet Mining beskriver i sin rapport om ulykken at de var raskt til stede og bidro med advarsler til lokale myndigheter og befolkningen, samt kontrollmålinger av vannet. Videre sier de at leverandøren Samsung er ansvarlig for sikkerheten til kjemikaliene fram til de er levert ved gruven.

Ulykken har likevel skapt lokal misnøye i Burkina Faso, noe som har blitt grundig redegjort for av bloggerne Stephen Davies som bor i området, og Simon Cross som har konfrontert Avocet med ulykken og fått svar fra selskapet. De peker på følgende kritikkverdige forhold:

•Avocet Mining nevner i sin rapport over ulykken at dette er tredje gang en av lastebilene med cyanid har veltet på vei til gruven. Selskapet sier de nå vil ta dette opp med leverandøren.

•Årsaken til ulykkene skal være dårlige veier. Den lave veistandarden har tidligere ført til protester og blokader på grunn av lokal misnøye; lokal eseltransport må dele veien med store gruvetransporter. Borgermesteren i Djibo hvor ulykken fant sted hevder på sin side at transporten til gruvene har bidratt å gjøre veiene dårlige. Ifølge borgermesteren skal Avocet Mining nå bidra til å forbedre veiene.

Avocet_cyanidBoksene med cyanid viser tydelige tegn på vannskade. Foto: Avocet•Ulykken førte til en panikk og ”kollektiv psykose” som varte i flere dager i Djibo og i byer som ligger nedstrøms for ulykken. Advarselen på lokal radio om å ikke hente vann i elva betydde at alle langs elva måtte bruke brønnen, også for å gi vann til kveg og andre husdyr. Køen ved brønnpumpene ”strakte seg helt til horisonten”.

•Journalisten Walid Hicham fra Burkina Faso anklager Avocet Mining for ikke gi nødvendig informasjon og forsikringer: ”Dette selskapet har aldri vært noen flittig kommunikatør, men nå har de slått lukene for og gjemmer seg bak taushet.” Også andre media i Burkina Faso er kritiske til mangelen på videre kommunikasjon fra lokale myndigheter og selskapet selv: ”En offisiell reaksjon, for å berolige og forklare situasjonen for lokalbefolkningen burde ikke være for mye å be om”, skriver Hyacinthe Sanou.

•Avocet Mining kritiseres for ikke å signere den såkalte ”Cyanid Code”, et program hvor gullselskapene frivillig slutter opp om ansvarlig behandling av cyanid i gullproduksjon, forbedre helsesikkerheten, og redusere faren for miljøskade ved bruk av cyanid. Avocet svarer ikke på hvorfor de ikke har signert denne.

•Samsung har signert ”Cyanid Code” og anerkjenner dermed behovet for forsiktighet ved frakt av cyanid. I sitt svar på kritikken sier Samsung at ulykker likevel kan finne sted ”på grunn av uforutsette veiforhold”. Etter to tidligere ulykker burde tilstanden på veistrekningen være godt kjent, og ikke lenger ”uforutsett”, påpeker bloggerne.

•Forholdet mellom gruven og lokalbefolkningen skal allerede ha vært dårlig. I mai 2011 måtte Inata-gruven stenge på grunn av arbeidskonflikt ved gruven.

Avocet Mining valgte å registrere seg på Oslo børs, etter at de kjøpte opp Wega Mining som eide Inata-gruven i 2009 og fordi en vesentlig del av aksjonærene fortsatt er basert i Skandinavia. En rekke norske finansaktører er nevnt som analyseeksperter og selgere for Avocet, inkludert: Arctic Securities, First Securities, Pareto Securities, SEB Enskilda og Terra Markets AS.

Aksjekursene til Avocet Mining har steget i løpet av september og oktober, på grunn av varsel om 40 prosent større gullreserver i Inata-gruven enn tidligere antatt.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!