Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Utklasser Nordea på atom-etikk

Nordea vil ikke gå ut av atomvåpenprodusenter før det kommer et internasjonalt forbud. Det er de så og si alene om å mene.  Andre store fondsforvaltere i Norge holder seg langt unna atomvåpen.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Nordea vil ikke gå ut av atomvåpenprodusenter før det kommer et internasjonalt forbud. Det er de så og si alene om å mene.  Andre store fondsforvaltere i Norge holder seg langt unna atomvåpen.

atom_tridentNordea får sterk kritikk for å investere i atomvåpen. Fondsforvalteren sier de ikke vil trekke seg ut før det kommer et internasjonalt forbud. Foto: Lockheed Martin. Atombombemissilen, Trident II.
Framtiden i våre hender avslørte i dag at Nordea investerer i flere selskap som produserer komponenter til kjernefysiske våpen. Norges største fondsforvalter sier de ikke vil selge seg ut av selskapene så lenge det ikke finnes noe internasjonalt ratifisert avtaleverk mot atomvåpen.

Men det finnes alternativer for de som vil holde pengene sine unna masseødeleggelsesvåpen. Kommunal Landspensjonskasse, Storebrand, DnB NOR og Sigmafondene har alle lagt seg på linje med Oljefondet som har svartelistet selskapene. Også Odin-fondene og Skagen-fondene ligger unna atomvåpen.  

Følger Oljefondet

Leder for ansvarlige investeringer i KLP Kapitalforvaltning, Jeanett Bergan, sier til Framtiden i våre hender at det for KLP var naturlig å følge Oljefondets etiske retningslinjer på dette punktet:

– Vi mener at atomvåpen er en våpentype som man ikke skal investere i og vi følger de retningslinjene som oljefondet har. Derfor har vi utelukket disse selskapene fra vår portefølje, sier Bergan.

Hun mener også, i motsetning til Nordea, at det finnes et internasjonalt regelverk å støtte seg til:

– Atomvåpen rammes av ikkespredningsavtalen som i praksis forbyr de fleste stater å besitte denne typen våpen, sier Bergan.

Også DnB NOR og Storebrand har tatt stiling til atomvåpen. Storebrand har etiske kriterier som omfatter utvikling, produksjon, testing eller lagring av kjernevåpen, eller produksjon av komponenter eksplisitt beregnet på kjernevåpen.


I DnB Nors etiske retningslinjer heter det at kriteriene skal «sikre at konsernet ikke investerer i selskaper som har utvikling og produksjon av sentrale komponenter til masseødeleggelsesvåpen som en betydelig del av sin virksomhet».

Sigma Fondsforvaltning følger også de etiske retningslinjene til Oljefondet.

Vil ikke trosse etikkrådet 

Odin Forvalting er en annen stor fondsforvalter i Norge.  De er heller ikke inne i noen av de ti selskapene som oljefondet har ekskludert på grunn av produksjon av kjernevåpen:

– Når det gjelder de selskapene som i dag står på Oljefondets svarteliste har vi ikke funnet grunn til å gå på tvers av vurderingene som etikkrådet har gjort, sier informasjonsrådgiver Andreas Andersen. 

Andersen forteller at Odin-fondene først og fremst gjør selvstendige etiske vurderinger som en del av selskapsanalysen, men at de også tar til etterretning det arbeidet som etikkrådet gjør:

– Etiske vurderinger er en integrert del av den selskapsanalysen vi gjør som aktiv aksjeforvalter, og vi har ikke outsourcet etikkarbeidet til etikkrådet eller noen andre. Samtidig skal det svært mye til for trosse vurderingene som gjøres av etikkrådet ettersom det brukes mye ressurser på analysene, sier Andersen.

Kommunikasjonsmedarbeider i Skagen, Margrethe Vika, bekrefter at også de tar avstand fra atomvåpenselskaper:

– Skagen er en aktiv forvalter som plukker selskaper fra hele verden etter selvstendige vurderinger. Vi vil alltid vurdere hvorvidt investeringen kan være i strid med våre etiske retningslinjer og unngår derfor å investerine i selskaper som har masseødeleggelsesvåpen som en del av sin virksomhet, sier Vika.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!