Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Fikk alternativ Nobelpris for solenergi

På samme tid som Nobels fredspris deles ut, deles også en alternativ fredspris ut. I år gikk prisen til den kinesiske solenergi-gründeren Huang Ming.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
På samme tid som Nobels fredspris deles ut, deles også en alternativ fredspris ut. I år gikk prisen til den kinesiske solenergi-gründeren Huang Ming.

Huang Ming fikk prisen for sin satsing på solenergi.Huang Ming fikk prisen for sin satsing på solenergi.

The Right Livelihood Award har fått anerkjennelse som den alternative fredsprisen. Prisen deles hvert år ut til en eller flere som har gjort et spesielt arbeid for miljø eller solidaritet. Jakob von Uexkull, den svenske journalisten og talsmannen for alternativ samfunnsutvikling, mente at de ordinære nobelprisene var for eliteorienterte og favnet for smalt. En rekke kjente organisasjoner, enkeltpersoner, og grupper med tilknytning til  freds- og solidaritetsarbeid har fått prisen, blant dem grunnleggeren av Framtiden i våre hender, Erik Dammann (1982) og fredsforskeren Johan Galtung (1987).

I år gikk prisen for første gang til Kina. Det er solenergigründeren Huang Ming, mannen bak det som ofte kalles for Kinas “Solar valley”, som får den internasjonale prisen.

Huang Ming er en profilert kinesisk industrigründer og en av drivkreftene bak Kinas satsing på fornybar energi. Huang Ming regnes som mannen bak Kinas “Solar Valley”, et industriområde i byen Dezhou i Shandongprovinsen som regnes som et ledende globalt utviklingssenter for solenergi. Greenpeace Kina, som i mange år har fulgt miljøutviklingen  i landet, fremhevet byen som et eksempel på hvordan fornybar energi kan gjøres tilgjengelig for millioner av forbrukere kloden rundt.

Huang Ming hoppet av fra en karriere i Kinas Petroleum Research Institutt for å vie seg til utvikling av solenergi. Etter at datteren hans ble født, ble han stadig mer bekymret for kloden framtid og levevilkårene til framtidas generasjoner. Den kinesiske industrilederen mener fornybar energi er et av hovedvirkemidlene i kampen mot klimaendringer og miljøødeleggelser. Huang Ming  spilte også en viktig rolle da Kina signerte loven om fornybar energi i 2005. Loven er regnet som et viktig politisk utgangspunkt for Kinas gigantiske satsing på fornybar energi .

Huang Ming  har også sittet som medlem i Kinas 10. og 11. folkekongress og vært en sterk stemme talsperson for satsing på grønne energi. Han er også grunnlegger av selskapet Himin, et av verdens største produsenter av solvarmere.

I neste utgave av Folkevett, Framtiden i våre henders medlemsblad, kan du lese om vårt besøk i Kinas solby og om landets formidable satsing på fornybar energi. Ønsker du å få vårt medlemsblad hjem i posten, kan du melde deg inn her. Nå er det også kampanjepris!

Huang Ming får årets ærespris. De tre som hedres er:
  • Jacqueline Moudeina (Chad). For personlig risiko i kampen for ofrene for landets tidligere diktatur og for menneskerettigheter i Afrika.
  • Grain International. For organisasjonens innsats for global matvaresikkerhet og støtte til lokale bønder i fattige land i kampen mot den globale matindustrien.
  • Ina May Gaskin (USA). Gor livslangt arbeid for mor og barns rettigheter og undervisning om kvinnesentrerte fødselsmetoder.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!